LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obnovljivi izvori energije

SOLAR FER: „Cilj je da FER postane energetski neovisan i ugljično neutralan”

Nova solarna elektrana će, zajedno s baterijskim spremnikom, pokriti gotovo 50% FER-ove potrošnje električne energije.

Nova solarna elektrana će, zajedno s baterijskim spremnikom, pokriti gotovo 50% FER-ove potrošnje električne energije.

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) je proteklih godina proveo niz infrastrukturnih i razvojnih projekata u području održive energetike, između ostalog postavljene su dvije manje solarne elektrane i niz baterijskih spremnika, razvijen je vlastiti sustav upravljanja potrošnjom energije te su instalirane punionice za električna vozila, no uspješnom provedbom projekta Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1, skraćeno SOLAR FER sve je podignuto na razinu iznad. 

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu otvorio novu fotonaponsku elektranu


Na krovu zgrada FER-a je uspješno instalirana solarna elektrana snage 600kW te baterijski spremnik snage 92 kW i 215 kWh. Projekt ukupne vrijednosti 815.000 eura financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru programa Energija i klimatske promjene. Nova solarna elektrana će zajedno s baterijskim spremnikom pokriti gotovo 50% FER-ove potrošnje električne energije.

"Naš je cilj da FER u skoroj budućnosti postane energetski neovisan i ugljično neutralan. Projekt SOLAR FER nas je transformirao u fleksibilno energetsko čvorište, što znači da ćemo pametnim upravljanjem biti u mogućnosti pružati usluge operatorima sustava, ali i primjerice dijeliti višak energije u kontekstu građanske energije“, poručio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder, voditelj projekta.

 

"Izuzetno smo ponosni na projekt solarne elektrane, kojim radimo prvi i veliki korak u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj", naglasio je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.

IZVOR: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA, ZAGREB
FOTO: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA, ZAGREB