LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s predsjednikom Koordinacije gradskih savjeta mladih

"Smatram da su mladi budućnost i da ih treba što ranije uključiti u društvo"

Kako je nastala Koordinacija gradskih savjeta mladih, tko sve sudjeluje u njezinom djelovanju i kakve aktivnosti priprema, otkrio nam je predsjednik Ante Škrobica.

Kako je nastala Koordinacija gradskih savjeta mladih, tko sve sudjeluje u njezinom djelovanju i kakve aktivnosti priprema, otkrio nam je predsjednik Ante Škrobica.

Čak 28 gradskih savjeta mladih već neko vrijeme udružuje svoje snage u novoosnovanoj udruzi Koordinacija gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske. Osnovni cilj njihovog djelovanja jest razmjena iskustava te davanje savjeta donositeljima odluka za mlade. O ideji za osnivanjem, formiranju, koordiniranju i aktivnostima, porazgovarali smo s predsjednikom Antom Škrobicom.

Odakle je došla ideja za osnivanjem Koordinacije gradskih savjeta mladih? Kako je tekao proces od ideje do realizacije? Na kakve ste prepreke naišli?

Ideju za osnivanjem Koordinacije dobili smo iz neformalnih razgovora koje smo vodili s kolegama iz drugih savjeta mladih na prvoj nacionalnoj Ljetnoj akademiji članova savjeta mladih, koja se održala u Labinu u rujnu prošle godine Kroz te razgovore uočili smo potrebu razmjene iskustva i primjera dobre prakse te boljeg razumijevanja i unaprjeđenja Zakona o savjetima mladih. Nakon toga smo početkom prosinca na poziv kolega iz Koprivnice sudjelovali na radnom sastanku, gdje sam kao zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Trogira, zajedno s kolegama iz trogirskog savjeta, predložio osnivanje platforme koja bi okupljala članove savjeta mladih i koja bi se bavila razmjenom iskustva, kao i davanjem savjeta donositeljima odluka za mlade. Nedugo nakon toga organizirali smo radne sastanke s predstavnicima Udruge gradova, Zaklade FES i Ministarstva socijalne politike i mladih. Svi su oni spremno podržali ideju i dali zeleno svjetlo osnivanju Koordinacije. Početkom ove godine, točnije 4. siječnja, održali smo osnivačku skupštinu na kojoj smo izabrali tehničko vodstvo s mandatom do skupštine u ožujku, kada se predsjedništvo proširilo na 15 članova i kada je izabrano novo predsjedništvo.

Cilj umrežavanja i zajedničkog djelovanja gradskih savjeta unapređenje je života mladih osoba. Možete li nam pobliže obrazložiti koje su vam sfere života mladih prioritetne?

Smatram da su mladi jedna od najosjetljivijih skupina koja se često marginalizira i čije se mišljenje ne shvaća previše ozbiljno. Mladi se sve više otuđuju od društva i postaju pasivni promatrači. Kriza koja je obuhvatila cijelu Europu zahvatila je i mlade, i to u vrlo visokom stupnju te se to manifestira kroz visoku nezaposlenost, posebno kad je riječ o mladima u našoj zemlji. Smatram da su mladi budućnost i da ih treba što ranije uključiti u društvo te ih na taj način zainteresirati za daljnji angažman u svim sferama tog istog društva. Mladima manjka perspektive, a nama kao Koordinaciji gradskih savjeta mladih glavni je zadatak upoznati ih s mogućnostima koje im pruža društvo te im ukazati na važanost njihovog uključivanja u to isto društvo.

U opisu djelovanja Koordinacije stoji uloga davanja savjeta donositeljima odluka za mlade. Na koji način formirate savjete? Činite li to samo koordiniranjem s članovima 28 uključenih gradskih savjeta? Konzultirate li se sa studentskim udrugama i zborovima u njihovom oblikovanju?

Budući da smo nedavno osnovani, tek smo krenuli s radom i do sada još uvijek nismo imali prilike upućivati savjete donositeljima odluka za mlade. Međutim, smatramo da je vrlo bitno kroz sastanke s članovima savjeta mladih pronaći kvalitetna rješenja te ih uputiti donositeljima odluka. Dosad smo u raznim projektima djelovali s jednim od najaktivnijih studentskih zborova u Hrvatskoj  onim s Pravnog fakulteta u Splitu, kao i s Europskom udrugom studenata prava Split. Sigurno da ćemo se i prilikom davanja konstruktivnih kritika i ideja koje će ići prema Ministarstvu konzultirati i s navedenim studentskim organizacijima, ali i s drugim aktivnim udrugama mladih i za mlade s područja Republike Hrvatske.

Foto: Facebook

Osnivačka skupština Koordinacije održana je 4. siječnja ove godine Određeni vremenski period ste zasigurno posvetili birokratskim formalnostima. Možete li nam navesti što ste, uz to, uspjeli napraviti do danas?

Kao što sam već spomenuo, osnovani smo 4. siječnja i upravo smo iz birokratskih razloga odabrali tehničko vojstvo koje je bilo zaduženo za rješavanje poslova s Državnom upravom te registraciju Udruga u pripadajuće registre. Nakon toga smo održli radne sastanke u Splitu, Puli, Osijeku i Zagrebu te smo s članovima gradskih savjeta mladih raspravljali o prijedlogu konačnog Statuta Koordinacije, koji je zajedno s novim vodstvom izglasan na skupštini na kojoj su bili nazočni predstavnici svih 28 gradskih savjeta mladih.

U sklopu te skupštine, a u suradnji sa Savjetom mladih Grada Trogira, organizirali smo dvodnevnu konferenciju Mladi i EU, na kojoj su predavanja održali kvalitetni predavači, i to hrvatska eurozastupnica mr. sc. Ivana Maletić; načelnik Odjela za istraživanje pri Europskoj komisiji, mr. sc. Marko Curavić te pročelnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti na Pravnom fakultetu u Splitu, doc. dr. sc. Marija Boban. Inače, sama se konferencija odvila pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Osim organiziranja i provedbe ove konferencije, sudjelovali smo i u organizaciji prve Škole ljudskih prava zajedno sa Studentskim zborom Pravnog fakulteta u Splitu i druge Govorničke škole Grgur Ninski s Europskom udrugom studenata prava Split.

Koliko se uspješno Koordinacija koordinira za sada? Koliko je ljudi uključeno u njezin rad?

Osobno sam jako zadovoljan dosadašnjim djelovanjem. Početkom svibnja održali smo sjednicu predsjedništva na kojoj je, između ostalog, donesena odluka o osnivanju odbora kako bismo što više mladih uključili u aktivni rad Koordinacije. Tako je osnovan Odbor za članstvo i suradnju, Odbor za odnose s javnošću, Odbor za financije, Odbor za natječaje i Odbor za pravna pitanja. U same je odbore uključeno dvadesetak mladih, što je uz članove predsjedništva jedna respektabilna brojka.

Foto: Facebook

Kako komentirate odluku Savjeta mladih Grada Splita o nepriključivanju? Jesu li im još uvijek otvorena u vrata u slučaju promjene odluke?

Jako sam razočaran neulaskom Savjeta mladih Grada Splita u Koordinaciju. S kolegama smo održali sastanak prije samog osnivanja, prilikom čega smo ih uputili u daljnje korake. Pokazalo se, međutim, da je kolegama nedostajalo želje za daljnjim informiranjem, što je rezultiralo i netočno donesenim zaključima. Članovi Savjeta mladih Grada Splita nisu se odazvali pozivu na radni sastanak održan u njihovom gradu, na kojem bi bili dobili sve potrebne informacije o Koordinaciji. Također, na istom je sastanku bilo moguće davanje prijedloga za promjene unutar Statuta Koordinacije. Ovom prilikom pozivam članove splitskog savjeta mladih da se informiraju i priključe Koordinaciji koja uvelike može pomoći i njima samima da se razviju u jedan kvalitetan savjet mladih.

 Na kakvim aktivnostima trenutno radite? Možete li nam otkriti što od vas uskoro možemo očekivati?

Trenutno se pripremamo za gostovanje u Osijeku na 36. Osječkom ljetu mladih, u sklopu kojeg ćemo u edukativnom dijelu programa održati predavanje na temu Važnost aktivnog uključivanja mladih u društvo i doprinos društvenoj zajednici. Predavanje je na rasporedu u četvrtak 16. lipnja u 14 h u Eurodomu u Osijeku. Nakon toga je u rujnu na rasporedu radni sastanak u Varaždinu. U sklopu istog razgovarat ćemo o daljnjim projektima Koordinacije te organizirati konferenciju na neku od tema zanimljivih mladima.

U daljnjem periodu, čini se, od Koordinacije gradskih savjeta mladih možemo očekivati mnogo kvalitetnih projekata. Nedvojbeno je da će pripomoći unaprjeđenju položaja populacije koju obuhvaća i njenog uključivanja u društvo.

FOTO: FACEBOOK