LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi slučajevi

Seksualno uznemiravanje i na Veterini: protiv jednog profesora devet prijava

Bivše studentice profesora optužuju za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju. Tri su potpisane, a šest ih je anonimnih.

Bivše studentice profesora optužuju za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju. Tri su potpisane, a šest ih je anonimnih.

Nastavljaju se zaprimati prijave seksualnog uznemiravanja na obrazovnim institucijama – čak je devet bivših studentica Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u tom kontekstu navelo profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju dekanu. U njihovo je ime prijavu podnio profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju Tomislav Gomerčić predstojniku Klinike te predsjednici Povjerenstva za stegovnu odgovornost djelatnika, doznaje Index

Prrema pisanju Indexa, prijavljenog profesora bivše studentice optužuju za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju u razdoblju od 2008. do 2019. godine. Tri su potpisane, a šest ih je anonimnih.
Vezano: 
U svojim izjavama detaljno opisuju kako je izgledalo zlostavljanje. Navode da su primale neželjene seksualne primjedbe i pozive uz fizički dodir, spominju emocionalno uznemiravanje, neprikladnu pažnju i neprimjereni govor tijela poput buljenja i ulaženja u privatni prostor te davanje raznih uznemirujućih znakova, i to tijekom nastave u prostorijama fakulteta te na terenskoj nastavi Ambulantne klinike. 

– Otvoreno me nazivao kurvom drugog profesora koja njegovoj ženi nikad neće biti ni do koljena. Kad bi me sreo u prolazu, otvoreno mi je nudio seks kako bi vidjela što je pravi muškarac. Pozivao me u svoja noćna dežurstva i obećavao prolaz na ispitu. Kad sam mu se pokušala suprotstaviti, situacije bi obično eksalirale u smislu da sam ja nitko i ništa i da nitko neće vjerovati tim riječima jedne fakultetske drolje koju svatko može imati jer on je ipak ugledni docent i kirurg. Njemu je to sve bilo zabavno i simpatično. – jedna je od izjava. 

Dotični profesor prijavljen je za seksualno uznemiravanje te za mobing i rad u pijanom stanju dekanu Nenadu Turku, i to 2018. godine. Prijavile su ga tada, piše Index, četiri studentice i djelatnik ambulante. 
FOTO: WIKIPEDIA