LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otpetljavanje klupka

Na još jednoj sastavnici zagrebačkog sveučilišta zabilježeno seksualno uznemiravanje

– Pokušao me je dirati i poljubiti. Rekla sam mu da to ne želim, pa je prestao. Ali je drugom prilikom pokušao opet, iako sam bila vrlo jasna već prvi put. – izjavila studentica.

– Pokušao me je dirati i poljubiti. Rekla sam mu da to ne želim, pa je prestao. Ali je drugom prilikom pokušao opet, iako sam bila vrlo jasna već prvi put. – izjavila studentica.

Nakon Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, slučajevi seksualnog uznemiravanja neslužbeno su zabilježeni i na Akademiji likovnih umjetnosti, piše Jutarnji list.
Vezano:
Četiri studentice javile su se Jutarnjem listu s navodima da su ih profesori na silu pokušavali poljubiti, pokazivali su im vulgarne fotografije, komenitrali njihov fizički izgled, čak ih i ucjenjivali i nudili im seks. Studentica koja za sebe kaže da je ekstrovert i koja je detaljnije podijelila svoje iskustvo navodi da je na Akademiji normalna opuštena atmosfera i to da popiju koje piće s profesorima. 
– Zato mi je bilo OK da s profesorom ponekad popijemo nekoliko piva. No, događale su se eskalacije. Pokušao me je dirati i poljubiti. Rekla sam mu da to ne želim, pa je prestao. Ali je drugom prilikom pokušao opet, iako sam bila vrlo jasna već prvi put. – izjavila je za Jutarnji list.
Slično iskustvo doživjele su i druge studentice. Profesori bi ih zvali u svoj atelje, otvarali bocu vina i pozivali ih na seks ili bi im pričali o svojem ljubavnom životu. Neki ipak nisu htjeli pričati o tome jer je riječ o specifičnim slučajevima, pa bi se lako prepoznalo o kome se radi. Opuštena atmosfera koja prevladava ondje zapravo je dvosjekli mač:
– No to ujedno znači i da je previše toga dopušteno. Brojne su od nas bile pozivane u ateljee profesora. Bude ti drago, misliš da je netko primijetio tvoj talent. A po dolasku profesor otvara bocu vina, nakon ležernog razgovora, stiže poziv na seks. – priča.
Dekan Akademije Tomislav Buntak za Jutarnji list rekao je da do sada nisu imali prijava, ali da su već počeli razgovarati o daljnjim postupcima u slučaju da se njihovi studente jave s prijavama seksualnog nasilja.
FOTO: PIXABAY