LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar u Zagrebu

SC potvrdio da ručanje u studentskim menzama više neće biti kao prije

Menze će se od jeseni pridržavati mjera koje propišu HZJZ i Stožer civilne zaštite RH, pa nije izgledno da će ručanje u menzi biti nalik onome na što smo naviknuli.

Menze će se od jeseni pridržavati mjera koje propišu HZJZ i Stožer civilne zaštite RH, pa nije izgledno da će ručanje u menzi biti nalik onome na što smo naviknuli.

Nedavno smo kontaktirali Studentski centar u Zagrebu vezano uz način rada studentskih restorana od jeseni s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom Budući da se u, primjerice, Sjedinjenim Američkim Državama već zna kako bi studentske kantine trebale raditi, zanimalo nas je kako će ručanje u menzi izgledati od jeseni, a u nastavku donosimo i što su nam odgovorili iz zagrebačkog SC-a.


Studentski centar u Zagrebu provodit će sve mjere radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima pa će biti obavezni: razmak od 1,5 metra među konzumentima te između posjetitelja i zaposlenika prilikom čekanja u redu kao i pri konzumaciji jela, dezinfekcija stolova i stolica nakon svakog konzumenta. Osim toga, obavezno je i ograničenje broja posjetitelja na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m, ulazak gostiju reguliran na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti objekt.

Vrijeme boravka u studentskim restoranima ograničeno je na 15 minuta te je obavezna dezinfekcija ruku na ulazu u linije posluživanja, zaštitne pregrade na blagajnama, nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Podsjećamo da studenti od 16. srpnja do 31. kolovoza nemaju na iksici sredstava za korištenje subvencije na prehranu; ne dodjeljuju se prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Studentski centar za kraj pozvao je studente da se pridržavaju propisanih mjera:
– Sve navedene preporuke su trenutno na snazi i Studentski centar u Zagrebu će svoje poslovanje prilagoditi svim preporukama koje će biti na snazi u rujnu radi sprječavanja širenja zaraze COVID-19. Koristimo priliku da i ovim putem pozovemo naše konzumente na odgovorno ponašanje, održavanje socijalne distance, redovita osobna higijena i higijena prostora, dezinfekcija ruku kao i pridržavanje svih drugih mjera kako bi svi zajedno doprinijeli suzbijanju širenja zaraze COVID-19. 
Zasad nije izgledno da će se jedna od omiljenih studentskih aktivnosti – druženje uz ručak u menzi – vratiti na staro, bar ne u skorije vrijeme. Čini se da će se hrvatski studenti, baš kao i američki, morati prilagoditi novom normalnom i naviknuti se na to da će svoj ručak trebati ograničiti na 15 minuta, pa će sukladno tome imati 15 minuta da prijatelju prepriča što se dogodilo sinoć, koga je upoznao u izlasku, kako je prošao ispit i slično. Moglo bi se pretpostaviti da isto čeka studentske drugih hrvatskih gradova, no o tome ćemo izvijestiti ako dobijemo odgovore. Koje je vaše mišljenje o ovim mjerama? Slobodno nam recite u komentaru!
FOTO: STUDENTSKI.HR / TONČI GABELIĆ