LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski restorani

Ni studentske kantine više neće raditi na jednak način – nema odugovlačenja s jelom ni druženja

Američka sveučilišta već su napravila planove vezane uz ručanje u studentskim kantinama koje je sada potpuno novo iskustvo u odnosu na ono prije. Čeka li isto i hrvatske studente?

Američka sveučilišta već su napravila planove vezane uz ručanje u studentskim kantinama koje je sada potpuno novo iskustvo u odnosu na ono prije. Čeka li isto i hrvatske studente?

S obzirom na to da se u posljednjim mjesecima cijeli svijet prilagođava na novo normalno u gotovo svim aspektima života, ne iznenađuje činjenica da se u to trebaju uvrstiti i kantine u kojima studenti ručaju, a američka sveučilišta već imaju okvirne planove o njihovom radu kada se studenti vrate u kampuse.
 
Kako prenosi CNN, nema više samoposluge, druženja s prijateljima u kantinama ni gužve u hodnicima jer će studenti vjerojatno samo pokupiti jelo koje žele jesti te će u slučaju ručanja u hodniku morati držati propisani razmak, a ako žele nešto popiti, piće će dobiti na stanici namijenjenoj za to. Također, nema odugovlačenja s jelom i pićem jer će radnici morati očistiti prostor između obroka kako bi mogli primiti što više studenata.

Umjesto da u 15 minuta ugoste 500 studenata, što je bio slučaj do prije pojave koronavirusa, američke kantine morat će se prilagoditi novom načinu rada. Studenti se više neće moći vratiti po repete, već će pojesti ono što uzmu kada dođu, a koliko se drastično smanjio broj mjesta u kantinama pokazuje činjenica da je na Sveučilištu u Sjevernoj Dakoti taj broj smanjen s 500 na 100 mjesta. Međutim, zbog svega navedenoga i kako bi išli studentima u korist, neki će prostori za objedovanje raditi duže nego prije, a negdje se postavlja prostor i izvan prostorija sveučilišta.

Ono što je još pozitivno u svemu tome jest što će dostavljati hranu studentima koji moraju biti u samoizolaciji. Uz to, u velikoj mjeri uvodi se korištenje tehnologije kako bi se reducirale gužve i olakšao dolazak po hranu pa će se tako u nekim kantinama koristiti sustav rezervacija, drugdje koristiti aplikacije koje vam pokazuju gdje ima slobodno mjesto, u koje vrijeme i slično.

Takve izmjene ne bi trebale biti ništa nepoznato ni u Hrvatskoj jer smo se već u ožujku susreli s manje uobičajenim načinom ručanja u studentskim restoranima, a nije isključeno ni da slična stvar čeka naše studente najesen, o čemu ćemo izvijestiti kada dobijemo odgovore studentskih centara diljem Hrvatske.
FOTO: UNSPLASH