LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kupoprodaja mjesta u domu

Savom hara kontrola u potrazi za ilegalnim stanarima

Nakon uvođenja Ugovora o korištenju smještaja u studentskim domovima, Zagrebački SC započeo je s potragom za ilegalcima. Nekoliko studenata sa Save podijelilo je svoja iskustva.

Nakon uvođenja Ugovora o korištenju smještaja u studentskim domovima, Zagrebački SC započeo je s potragom za ilegalcima. Nekoliko studenata sa Save podijelilo je svoja iskustva.

Čini se kako su se obistinila upozorenja zagrebačkog Studentskog centra o uvođenju strožih kontrola u studentske domove. Naime, u noći s 25. na 26. listopada među stanarima Studentskog doma Stjepan Radić proširila se informacija da će u 6 sati sljedećeg jutra kontrola provjeravati stanare u sobama u svrhu pronalaska onih koji su ilegalno kupili svoje mjesto u domu. Kako doznajemo od jednog studenta sa Save koji je odlučio ostati anoniman, stvorila se panika među grupom studenata bez dozvole za boravak, pa su u nekim sobama budilice zvonile u 5:30 kako bi određeni stanari pobjegli prije dolaska kontrole.

Kako su proteklih godina kontrole bile vrlo rijetke, studentima je to omogućilo da bez previše straha trguju mjestima u domovima na crnom tržištu, što je SC pokušao pokušao suzbiti uvođenjem Ugovora o međusobnim pravima i obvezama o korištenju smještaja.

Kako izgledaju situacije kada kontrolori pokucaju na vaša vrata

Pronašli smo nekoliko studenata koji su se našli u ovoj situaciji, a oni su s nama podijelili svoja iskustva.

Marina sa Save potvrdila nam je da su uvedene češće kontrole. Kaže da je u noći sa 25. na 26. par ljudi palo na kontroli, ali smatra da upadi kontrolora u sobe usred noći nisu nikakav problem za one koji su regularnim putem zaslužili svoje mjesto u domu. Opisuje da kontrola po dolasku do sobe glasno kuca na vrata, najčešće oko 6 ujutro kada ih studenti najmanje očekuju, a ako stanar sobe ne otvori vrata, oni ulaze unutra s ključem (postoje dupli ključevi soba). Tada traže studenta određene dokumente kako bi ga identificirali i ako je sve u redu, ubrzo napuštaju sobu, tako da Marina u potpunosti podržava ovakve postrožene kontrole.

O sličnoj situaciji prije nekoliko godina svjedoči i Jelena čiji je bus kasnio po dolasku iz Sinja zbog čega nije stigla u dom za vrijeme rada porte. Bio je početak rujna pa se taj dan tek trebala useliti u svoju sobu, ali zbog kašnjenja se smjestila u sobu prijateljice na jednu noć. Šokirala se kada je usred noći netko kucao na vrata sobe. U 3:10 dvojica su došla na vrata sobe i tražila njezin indeks i osobnu. Kada im je pokušala objasniti situaciju s kašnjenjem, uputili su je da sve riješi nekoliko sati kasnije u uredu kod upravitelja doma. Djevojka kaže da je upravitelj bio vrlo susretljiv i da ju je, shvativši da je zbilja upisana u sustav doma, pustio uz upozorenje da ne spava u tuđoj sobi bez prethodne prijave o promjeni mjesta tijekom jedne noći.

Naravno, oni studenti zbog kojih je problem i nastao nisu bili raspoloživi za razgovor. Ipak, jedan se od njih požalio na socijalno neosjetljive kriterije smještaja u domu. Radi se o studentu čija obitelj ne može financirati njegov boravak u drugom gradu u slučaju da bude primoran tražiti smještaj u privatnom stanu. Ne radi se o lijenoj osobi koja se iz obijesti odlučila na kupovinu mjesta u domu, već o dečku koji studira na vrlo zahtjevnom smjeru cijenjenog fakulteta, ali unatoč trudu nije uspio skupiti dovoljno bodova za dom. Objašnjava nam kako nije bilo nimalo ugodno čuti dojavu o dolasku kontrolora, pa je odlučio naviti budilicu u 5 sati u zoru i izaći iz sobe prije nego ga uhvate na mjestu predviđenom za nekog drugog. Ni njemu samom nije svejedno zbog nastale situacije. Nije se lako odlučio na kupovinu mjesta u domu, ali sudeći po mjesečnim prihodima njegova kućanstva, kupovina mjesta ipak je bila financijski najprihvatljivija solucija. No, od sada će svaku noć strahovati zbog potencijalnog dolaska kontrole, a kazna koja mu prijeti je izbacivanje iz doma i gubitak prava na korištenje smještaja tijekom cijelog svog akademskog obrazovanja.

Ovaj „ilegalac" sa Save ukazao nam je na problematiku pri upisu u dom. Radi se o tome da se bodovi koji se odnose na socijalni status studenta daju tek kao dodatni. Precizno, ako govorimo o studentu čiji prihodi u kućanstvu variraju od 0 do 500 kuna, bit će mu dodijeljeno 750 bodova, a prag za upad u dom je 1300 bodova. Možda bismo, umjesto pokretanja patrola nad ilegalnim stanarima, trebali istražiti srž problema i postaviti zahtjev da se financijsko stanje socijalno osjetljive grupe studenata i njihova potreba za domom istakne u prvi plan.

FOTO: STUDENTSKI.HR