LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ESN-ovo izvješće

S velikim problemima na razmjeni zbog koronavirusa susrelo se 37,5% studenata

ESN je izradio izvješće s rezultatima istraživanja provedenog među 22 000 međunarodnih studenata i pripravnika u Europi o utjecaju koronavirusa na njihova iskustva u mobilnosti.

ESN je izradio izvješće s rezultatima istraživanja provedenog među 22 000 međunarodnih studenata i pripravnika u Europi o utjecaju koronavirusa na njihova iskustva u mobilnosti.

Jedna od skupina koja se suočava s problemima prouzrokovanima pandemijom koronavirusa svakako su međunarodni studenti, a Erasmus studentska mreža javlja da se o tome razgovaralo tijekom webinara s Europskom komisijom 20. ožujka 2020. Kako bi zabilježio iskustva studenata i pripravnika širom Europe vezana uz utjecaj nove bolesti COVID-19 na njihova iskustva u mobilnosti, ESN je pripremio izvješće o toj temi:

– Izvješće se temelji na istraživanju provedenom među 22 000 međunarodnih studenata i pripravnika u Europi koji su dali informacije o njihovim iskustvima. Cilj je njegove izrade pružiti podršku tvorcima politika u donošenju odluka utemeljenih na dokazima i promjeni komunikacije kako bi odgovorili na velike izazove studenata tijekom razmjene u stranim zemljama. – poručuju iz ESN-a.

U nastavku prenosimo neke od ključnih zaključaka:

  • Gotovo dvije trećine mobilnosti studenata nastavljene su. Četvrtina njih je otkazana.
  • Udio studenata koji su ostali u mjestu razmjene polako se smanjivao tijekom trajanja istraživanja.
  • Najmanje jedan veliki problem vezan za razmjenu imalo je 37,5% studenata. Najčešće se odnosio na gubitak prijevoza do njihova mjesta prebivališta. Studenti su uz to imali probleme sa smještajem i pristupom osnovnim potrepštinama kao što su hrana i higijenski proizvodi.
  • 24% talijanskih studenata i 19% azijskih studenata bili su izloženi diskriminaciji na temelju svoje nacionalnosti, bilo u velikoj ili u vrlo velikoj mjeri.
  • 7% studenata izjavilo je da uopće neće primati nikakve stipendije za svoje studije. 24% izjavilo je da će zadržati stipendiju, djelomično ili u potpunosti. Većina studenata ne zna što će se dogoditi s njihovim stipendijama.
  • Polovini studenata mobilnost se nastavila odvijati preko internetskih predavanja. 34% njih prešlo je na djelomična internetska ili djelomično odgođena predavanja.
  • Tri četvrtine studenata kojima je mobilnost otkazana dobilo je podršku svojih matičnih sveučilišta. Najčešći oblik podrške bili su rasporedi predavanja i akademski programi.

Potpuno izvješće nalazi se na poveznici.

– Erasmus studentska mreža spremna je pomoći studentima koji su suočeni s nevoljama u doba krize i poziva predstavnike sveučilišta, nacionalne agencije, Europsku komisiju i ostale dionike da pročitaju izvještaj i slijede izdane preporuke. – dodaju iz organizacije.

FOTO: PIXABAY