LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

Robotske ruke, dronovi i meteorološke sonde na Festivalu znanosti u Varaždinu

Događanja kroz tjedan Festivala znanosti namijenjena su predškolskom uzrastu djece, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima i svima zainteresiranima za zanimljive znanstvene teme.

Događanja kroz tjedan Festivala znanosti namijenjena su predškolskom uzrastu djece, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima i svima zainteresiranima za zanimljive znanstvene teme.

Festival znanosti na nacionalnoj razini održava se već 14. godinu zaredom. Ovogodišnja tema je Umjetnost i znanost, podtema: 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 100 godina od opće teorije relativnosti Alberta Einsteina. Festival se uz to, kao i prijašnjih godina, bavi i svim drugim znanstvenim temama koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti.

U sklopu Festivala znanosti na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu cijeli će se tjedan od 18. do 22. travnja, provoditi niz aktivnosti i događanja, poput radionice o Nikoli Tesli, izložbe dječjih radova, izrade kompleksnog projekta robotske ruke na daljinsko upravljanje, 3D simulacije kretanja dronova u prostoru i utrke dronovima među balonima od helija. Detaljan program festivala možete pronaći na mrežnim stranicama FOI-ja.

Izdvajamo Dan otvorenih vrata koji će se održati u četvrtak i na kojem će učenici i budući studenti moći vidjeti kako izgleda studiranje na FOI-ju i poslušati zanimljivo izlaganje o studentskom projektu StratoBerryPI. Projekt je zamišljen na način da ostvari tri komponente koje na neki način odgovaraju i temeljnim vrijednostima fakulteta. To je edukacija i primjena inženjerskih načela u rješavanju složenih problema, primjena znanstvenih metoda u izgradnji sustava i konačno, društveni doprinos u obliku popularizacije znanosti.

Konačni cilj projekta je bio odaslati meteorološku sondu vlastite izrade na terminalnu visinu od minimalno 20000 metara, odnosno niži sloj stratosfere i pritom uz standardne meteorološke parametre, fotografirati okruženje. StratoBerryPI sonda je u svom usponu do stratosfere sakupila oko 3000 fotografija, a pomoću zabilježenih GPS koordinata rekonstruirana je ruta leta zajedno sa meteorološkim podacima o okolini u svakoj točki izuzimanja senzorskih podataka. Projekt je riješio niz tehničkih izazova, prvenstveno vezanih za hardver i softver koji će se primjenjivati u novoj verziji, odnosno StratoBerry 2.0, koja za cilj ima živu komunikaciju tijekom čitavog leta. Projekt ne bi bio moguć bez podrške Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U velikoj završnici festivala u petak će biti predstavljen znanstveni kafić SciBAr, naziva The Brain, both its Anatomy and its Chemistry na kojem je gost predavač ugledni komunikolog, prvi profesor znanstvene komunikacije u Velikoj Britaniji, glumac i doktor neuroendokrinologije, ali i začetnik ideje o popularizaciji znanosti kroz znanstvene kafiće prof. Frank Burnet. Ovim SciBArom svečano se obilježava 15. godišnjica SciBArova na FOI-ju.

U sklopu ovogodišnjeg znanstvenog kafića bit će održana interaktivna prezentacija u varaždinskoj kavani Grofici Marici koja, između ostalog, uključuje gumene bombone, košaru za rublje i uže ilustrira ono što o mozgu znamo i prije nego što se upoznamo s rezultatima najnovijih istraživanja. Ovo je događaj na kojem ćete koristiti svoj mozak.

Događanja kroz tjedan Festivala znanosti namijenjena su predškolskom uzrastu djece, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima i svima zainteresiranima za ove zanimljive teme. Fakultet organizacije i informatike aktivnim sudjelovanjem u tjednu Festivala znanosti te provođenjem ovih aktivnosti želi popularizirati znanost kod mladih svih dobnih skupina i time još jednom naglasiti aktivnu ulogu koju imaju institucije visokog obrazovanja u društveno odgovornom postupanju prema svojoj zajednici.

FOTO: WIKIPEDIA