LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VRHUNSKA AMERIČKA SVEUČILIŠTA

Riječki znanstvenici osvojili postdoktorske pozicije na Harvardu i Berkeleyju

Oba znanstvenika planiraju se nakon postdoktorski usavršavanja vratiti u Rijeku kako bi svoja znanja i iskustva prenijeli na buduće generacije studenata i nastavili doprinositi znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj.

Oba znanstvenika planiraju se nakon postdoktorski usavršavanja vratiti u Rijeku kako bi svoja znanja i iskustva prenijeli na buduće generacije studenata i nastavili doprinositi znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj.

Dva mlada znanstvenika iz Rijeke, Franko Hržić i Luka Grbčić, stekli su prestižne postdoktorske pozicije na vrhunskim američkim sveučilištima – Harvardu i Berkeleyju. Oba znanstvenika prošla su zahtjevan selekcijski postupak i ostvarili značajan uspjeh, prenosi Novi list.

Možeš li riješiti ovih pet izazovnih pitanja s prijemnih ispita za prestižna američka sveučilišta?


Franko Hržić, doktorant Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, svoju je karijeru posvetio primjeni umjetne inteligencije u medicini. Nakon rigoroznog procesa selekcije, koji je uključivao tri kruga intervjua, Hržić je dobio ponudu za postdoktorsku poziciju na Harvard Medical School i Boston Children's Hospitalu. Njegov rad trenutno obuhvaća klasifikaciju i segmentaciju različitih regija na CT i MRI snimkama te razvoj 3D modela za medicinske primjene.

Studenti olimpijci: Olimpijske igre i sveučilišta imaju neraskidivu vezu kroz povijest


Luka Grbčić, također doktorant riječkog Tehničkog fakulteta, već je godinu i pol dana angažiran na Lawrence Berkeley National Laboratory, dijelu Sveučilišta u Kaliforniji. Grbčić se bavi dinamikom fluida i superračunalnim resursima, a trenutno radi na projektu za autonomne laboratorije, financiranom od strane Zavoda za energetiku SAD-a. Njegovo istraživanje usmjereno je na primjenu umjetne inteligencije za optimizaciju eksperimentalnih postupaka u izradi fotonskih površina.

Istarsko čudo od djeteta najesen kreće na Harvard, a u slobodno vrijeme gradi suhozide


Hržić naglašava važnost motivacije i potpore koju je dobio od obitelji, kolega i institucija, dok Grbčić ističe kako mu je znanje stečeno na riječkom Tehničkom fakultetu omogućilo prilagodbu na različite istraživačke izazove na Berkeleyju. Oba znanstvenika planiraju se nakon postdoktorski usavršavanja vratiti u Rijeku kako bi svoja znanja i iskustva prenijeli na buduće generacije studenata i nastavili doprinositi znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj.

IZVOR: NOVI LIST
FOTO: NOVI LIST