LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Treća dob

Riječki studenti održali izlaganja o psihologiji starenja polaznicima Sveučilišta za treću dob

Programi koje organizira Sveučilište u Rijeci pružaju neformalno obrazovanje koje omogućava starijim osobama stjecanje novih znanja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom.

Programi koje organizira Sveučilište u Rijeci pružaju neformalno obrazovanje koje omogućava starijim osobama stjecanje novih znanja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom.

Studenti i studentice psihologije Filozofskog fakulteta u Rijeci održali su niz izlaganja polaznicima i polaznicama Sveučilišta za treću dob, posvećenih temama iz psihologije starenja. Predavanja su dio seminarske nastave iz kolegija Psihologija zrele dobi i starenja, koji vodi prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić. Kroz dva susreta, održana 27. svibnja i 3. lipnja 2024. godine, obrađene su različite teme relevantne za stariju populaciju.

U ponedjeljak, 27. svibnja program su činile teme Stavovi prema starenju osoba različite dobi, Biološke promjene u procesu starenja: važnost plastičnosti mozga, Suicidalnost kod starijih osoba, Droge i ovisnosti u starijoj dobi, Percepcija vremena i budućnosti: Zašto se život ubrzava što smo stariji?, Vozači različite životne dobi te Virtualne društvene mreže i starije osobe.


Riječke matematičarke osvojile drugo mjesto na najvećem međunarodnom STEM natjecanju studenata u regiji


U ponedjeljak, 3. lipnja, obrađene su teme Introvertiranost kod starijih osoba – mit ili činjenica, Efekti usmjerenosti na vlastiti izgled u starijoj dobi: spolne razlike, Zlostavljanje starijih osoba (obiteljsko/partnersko), Žalovanje i gubitak voljene osobe – dobne razlike, Priprema na umirovljenje: suočavanje i prilagodba, Slobodne aktivnosti nakon umirovljenja kao odrednica kvalitete života te Efekti vježbanja kognitivnih procesa (istraživanja o ulozi tehnologije, npr. video igrice za vježbanje kognitivnih funkcija).

Sveučilište za treću dob namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Programi koje organizira Sveučilište u Rijeci pružaju neformalno obrazovanje koje omogućava starijim osobama stjecanje novih znanja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom. Projekt je započeo 2009. godine u suradnji s Gradom Rijekom, s glavnim ciljem podizanja individualne i društvene svijesti, opće motivacije, mentalnog zdravlja, socijalne inkluzije i kvalitete života starijih osoba.

Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci proslavio desetu obljetnicu osnutka


Dosad je realizirano više od 50 programa, svaki u trajanju od 20 ili 10 školskih sati, iz različitih područja kao što su hortikultura, zdravlje, prehrana, fizika, neuroznanost, osobne financije, psihologija, emocije, kiparstvo, crtanje, slikarstvo, grafika, religije, stvaralačko pisanje, povijest grada Rijeke, kulturna baština grada Rijeke, Primorja i sjevernog Jadrana, povijest umjetnosti, etika, kulturologija i biotehnologija.

Predavanja se odvijaju u dvama ciklusima – proljetnom i jesenskom, a traju 10 ili 20 školskih sati. Uz glavne cikluse programa, tijekom cijele godine organiziraju se i jednokratna predavanja s različitim temama. Do sada je organizirano preko 80 takvih predavanja, koja su okupila više od 1000 osoba starijih od 55 godina, s prosječno 85 % polaznica i 15 % polaznika.

Prijavi svoj multimedijalni rad za izložbu povodom Dana žena!


Projekt Sveučilišta za treću dob ima višestruki značaj. Osim što omogućuje stjecanje novih znanja i vještina, on također promovira aktivno starenje, socijalnu uključenost i poboljšanje mentalnog zdravlja starijih osoba. Takva inicijativa pridonosi i smanjenju osjećaja socijalne izolacije, često prisutnog u starijoj dobi, te potiče međugeneracijsko razumijevanje i suradnju.

IZVOR: SVEUČILIŠTE U RIJECI
FOTO: SVEUČILIŠTE U RIJECI