LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sukob FFZG-a i rektora Borasa

„Rektor želi izazvati novu krizu upravljanja na Filozofskom kako bi njime sam upravljao iz Rektorata preko oktroiranog namjesnika”

Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tvrdi da je moguća okupacija i kriza upravljanja u slučaju da Neven Jovanović ne bude izabran za dekana na sjednici Senata.

Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tvrdi da je moguća okupacija i kriza upravljanja u slučaju da Neven Jovanović ne bude izabran za dekana na sjednici Senata.

Vijeće Filozofskog fakulteta u ponedjeljak, 27. travnja 2020. godine, održalo je izvanrednu sjednicu povodom 18. točke dnevnoga reda sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu sazvane za 28. travnja 2020. godine, kojom se od članova Senata traži da uskrate suglasnost na prijedlog programa rada kandidata za dekana prof. dr. sc. Nevena Jovanovića.

FFZG podsjeća da je Jovanovićev prijedlog programa rada prihvaćen na sjednici Vijeća prije dva mjeseca, 26. veljače, na tajnom glasanju i to većinom glasova: 76 glasova za i 9 protiv od 85 prisutnih. Tvrdi još da otad rektor Boras nije ni Filozofskom fakultetu ni Jovanoviću ni pismeno ni usmeno dostavio primjedbe na program, kao ni poziv za razgovor. Kažu da takvim ponašanjem on ne dozvoljava da izaberu dekana niti obrazlaže razloge zbog kojih to radi te da izbjegava svaku javnu raspravu.

Na svojoj Facebook stranici Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu ističe da je sjednica Senata, na kojoj bi se trebala izglasati uskrata suglasnosti kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, organizirana na posve neprimjeren način:

– Na njoj je onemogućeno svako očitovanje ili rasprava sudionika, što je u potpunosti proturječno ideji akademske demokracije, kao i ulozi Senata kao središnjeg tijela Sveučilišta u Zagrebu koje donosi odluke o najvažnijim akademskim, istraživačkim, studijskim, financijskim i poslovnim pitanjima. Izgleda da se od članova Senata očekuje da se bez rasprave ili prigovora oglase e-mailom i šutke prihvate ponuđenu uskratu. Za sve ostale programe kandidata za dekane sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, sudeći po dnevnom redu, predložena je suglasnost i očekivano odobrenje. Jedino za Filozofski fakultet vrijedi ničim obrazložena uskrata.

Stoga Vijeće traži da rektor predloži Senatu prihvaćanje programa kandidata za dekana Filozofskog fakulteta i da omogući Filozofskom fakultetu jednakopravnost u odlučivanju i izboru koja vrijedi za sve ostale sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

– Ako pak Filozofski fakultet ne može samostalno odlučivati tko će u demokratskom procesu odmjeravanja programa biti njegov dekan, ako na Senatu naši predstavnici ne mogu doći do riječi niti znati na temelju kojih je argumenata osporen naš kandidat, ako rektor ne namjerava podržati izbor Vijeća Filozofskog fakulteta, dakle, ako je Filozofski fakultet problem Sveučilišta u Zagrebu, onda možemo pretpostaviti logiku kojom će se problem razriješiti – to je okupacija. Rektor želi izazvati novu krizu upravljanja na Filozofskom kako bi njime sam upravljao iz Rektorata preko oktroiranog namjesnika. – upozorilo je Vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta

FOTO: STUDENTSKI.HR / IVAN PERKOV