LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UPISI NA FAKULTETE 2024.

Rektor Lakušić komentirao povećanje upisnih kvota na dva najpopularnija studija

Prema najnovijem popisu AZVO-a, najtraženiji studiji među maturantima su Gluma, Logopedija i Sestrinstvo, dok neki drugi, poput Filozofsko-teološkog studija, bilježe manji interes. Rektor Sveučilišta u Zagrebu komentira ove trendove te razmatra mogućnosti prilagodbe upisnih kvota.

Prema najnovijem popisu AZVO-a, najtraženiji studiji među maturantima su Gluma, Logopedija i Sestrinstvo, dok neki drugi, poput Filozofsko-teološkog studija, bilježe manji interes. Rektor Sveučilišta u Zagrebu komentira ove trendove te razmatra mogućnosti prilagodbe upisnih kvota.

Prema najnovijem popisu koji je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, fakulteti u Hrvatskoj bilježe različite razine popularnosti među maturantima. Na vrhu ljestvice našao se studij Glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, sa značajnim omjerom kvote (12) i prvog izbora (169). Na drugom mjestu nalazi se studij Logopedija, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, koji prima 50 studenata dok je za njih 355 on prvi izbor, a treće mjesto zauzelo je Sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, s kvotom od 20 i 115 prvih izbora.

Atraktivnost studija Glume dijelom se može pripisati premještanju razredbenog postupka s jesenskog na ljetni upisni rok, kaže rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić. Do sada su se upisi na studij održavali samo u jesenskom upisnom roku, zbog čega je studij Glume obično bio drugi ili niži izbor pristupnicima. Trenutno se na fakultet prijavilo 291 učenik, a za njih 169 to je i prvi izbor, odnosno omjer kvote i prvog izbora je 14,01.
 
„Usporedba s prošlom godinom kada je na razredbenom postupku bilo 116 prijava, s 96 prvih izbora što je u odnosu na upisnu kvotu dalo omjer osam, govori u prilog tome da je odluka Akademije o premještanju termina razredbenog postupka s jesenskog na ljetni upisni rok, bila dobro promišljena i potpuno opravdana.” – naglašava rektor.

Veliki interes za studij Logopedije također nije novost, ističe rektor. Sveučilište je prije četiri godine s tim u vidu povećalo upisnu kvotu s dotadašnjih 50 na ukupno 80 mjesta kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada i omogućio nastavak studiranja najboljim kandidatima. Povećanje kvota iziskuje velike napore djelatnika i suradnika fakulteta kako bi se održala sama kvaliteta studija, a zbog potreba za povećanjem prostornog kapaciteta ERF je izradio i projektno-tehničku dokumentaciju nadogradnje zgrade, no još se čeka odluka resornog ministarstva za financiranje.

Rektor naglašava kako odluke o povećanju upisnih kvota ovise o raspoloživim kapacitetima svakog sveučilišta. Povećanje kvota zahtijeva osiguranje potrebnih resursa, kao što su financiranje, prostorni kapaciteti i ljudski resursi. Također ističe i kako je na razini države potrebno stvoriti konsenzus o tim temama, kako bi se osiguralo potrebno financiranje i uvjeti za povećanje kvota.
 

Splitski studenti uživali uz ljetno kino na kampusu


Manje popularni studiji

 

Kakvo vam je znanje iz biologije? Testirajte ga s ovih pet pitanja s državne mature


Neki studiji, poput Filozofsko-teološkog na Katoličko bogoslovnom fakultetu, ipak nisu uspjeli popuniti svoje kvote. Taj studij za sada je prijavilo 75 maturanata, iako studij prima njih 90. Rektor kaže kako su svjesni da ima studija za koje maturanti pokazuju manji interes, ali kako sastavnice provode analize takvih situacija te pokazatelje uzimaju u obzir prilikom rasprava o predlaganju upisnih kvota. Kaže i kako zbog smanjenog interesa studenata za upis pojedinih studija dolazi do reorganizacije studijskih programa, izmjena studija te ustroja novih studija.

Unatoč varijacijama u interesu za pojedine studije, Sveučilište u Zagrebu općenito bilježi visok interes brucoša, s popunjenošću ukupne upisne kvote od 81,57 posto za ovu akademsku godinu, što je malo više nego prethodne godine.
 

„Sveučilište u Zagrebu je općenito zadovoljno pokazateljima popunjenosti prijediplomskih i integriranih studija tijekom dosadašnjih godina. Popunjenost na razini redovitih studenata u ak. godinu 2023./2024. bila je 88,96% te je Sveučilište u Zagrebu po tome i dalje najbolje među svim nacionalnim sveučilištima, kao i visokim učilištima u Hrvatskoj općenito.” – kaže rektor.
IZVOR: AZVO