LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti sa Sveučilišta Jurja Dobrile

Pulsko sveučilište povećava smještajne kapacitete, studente očekuju pametne sobe

Pulski studenti imaju razloga za slavlje jer će njihovo Sveučilište uskoro započeti s projektom širenja i rekonstrukcije studentskih paviljona s tzv. pametnim sobama, kao i izgradnje novog restorana i kuhinje, čime će se ne samo povećati smještajni kapaciteti već i unaprijediti cjelokupna kvaliteta studiranja i života pulske studentske populacije.

Pulski studenti imaju razloga za slavlje jer će njihovo Sveučilište uskoro započeti s projektom širenja i rekonstrukcije studentskih paviljona s tzv. pametnim sobama, kao i izgradnje novog restorana i kuhinje, čime će se ne samo povećati smještajni kapaciteti već i unaprijediti cjelokupna kvaliteta studiranja i života pulske studentske populacije.

Iz Pule stižu odlične vijesti koje će zasigurno obradovati mnoge pripadnike studentske populacije. Naime, namjera Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli da se što više približi osvajanju titule pravog studentskog grada koji svojim studentima može ponuditi visoku razinu kvalitete studiranja i životnog standarda polako se ali sigurno počinje ostvarivati. 

Nakon dugog, ali uspješno završenog, procesa planiranja izgradnje i proširenja studentskog kampusa, pulsko sveučilište ovoga tjedna i službeno dobiva građevinsku dozvolu kojom će se omogućiti povećanje studentskih smještajnih kapaciteta. Zeleno svjetlo podrazumijeva proces dogradnje i rekonstrukcije Paviljona 2 i Paviljona 3, a njihovom prenamjenom i obnovom napravit će se veliki korak naprijed prema unapređenju postojeće ponude smještaja, kao i podizanju cjelokupne kvalitete života sadašnjih i budućih pulskih studenata. 

Na Danu otvorenih vrata EU projekata, koji se održao 12. svibnja, ravnatelj pulskog Studentskog centra Miodrag Čerina s okupljenima je podijelio vijest o skorom početku izgradnje te je pritom podsjetio na trenutno stanje smještajnih kapaciteta na Sveučilištu. Postojeći studentski dom u Puli, koji je ujedno i prvi objekt takve vrste u Istri, otvoren je 1. listopada 2015. godine u blizini pulske bolnice, a sastoji se od 136 kreveta, multifunkcionalne dvorane, informatičke učionice, praonice rublja, prostora za tulume te studentskog restorana. U svojoj objavi Čerina je izjavio sljedeće: 

– Ubrzo smo uvidjeli da je potreba velika, da se Pula kao studentski grad ubrzano razvija i da nemamo dovoljno mjesta za smještaj i prehranu svih studenata koji žele doći ovdje studirati, pa smo počeli razmišljati o proširenju kapaciteta. Javili smo se na natječaj i uspjeli dobiti osam milijuna eura, odnosno oko 58 milijuna kuna. 

Dodao je kako se radi o bespovratnim financijskim sredstvima koji potječu iz europskih fondova. Tako će u ovom slučaju Europska unija financirati 85 posto investicije kroz Europski fond za regionalni razvoj, a nadležno će ministarstvo osigurati sredstva za financiranje preostalih 15 posto ukupnih troškova. Nadalje, Čerina je naglasio kako se u okviru realiziranja ovog projekta namjeravaju graditi dva nova paviljona koji će primarno biti namijenjeni smještaju studenata nepovoljnog socioekonomskog statusa.

– U dva nova paviljona imat ćemo 248 novih ležaja, sagradit ćemo novi restoran sa stotinjak sjedećih mjesta, novu kuhinju, opremiti nove prostore za studente, sagraditi garažu sa spremištem za bicikle i punionicom za električne bicikle i automobile – istaknuo je u svom priopćenju. 

Prema planu izgradnje i uređenja kampus će imati ukupno 392 kreveta, a sobe će biti dvokrevetne, opremljene televizorom, hladnjakom, sanitarnim čvorom i onime što dosadašnje sobe nemaju – klimama za hlađenje. Uz to, riječ je o tzv. pametnim sobama zbog kojih će se na kraju ostvariti uštede. Isto tako, izjavio je kako će se novi restoran nalaziti preko puta postojećeg, radit će od 7 do 22 sata te imati vanjsku terasu. 

– Otvarat će se novi smjerovi, dolazit će još više mladih ljudi. A bitno je naglasiti da Pula ima oko četiri tisuće studenata i već danas na fakultetu studira samo 25 posto mladih iz Pule, dok njih 75 posto dolazi iz drugih krajeva Hrvatske – naposljetku je zaključio. 

Podsjetimo, konačna odluka o skorom proširenju studentskih smještajnih kapaciteta rezultat je prijave pulskog sveučilišta i Studentskog centra Pula koja je provedena u srpnju 2016. kao projekt pod nazivom Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula. Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Cilj je bio ishodovati bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje investicije kojom bi organizirani smještajni kapaciteti u Puli porasli na brojku od 392 studentska ležaja, što je, kako se ovoga puta i pokazalo, uspješno ostvareno. 

FOTO: WIKIMEDIA