LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NASTAVAK DRAME NA ADU-u

Prohić još uvijek nije dobio otkaz: Vijeće ADU-a traži očitovanje dekana

Profesoru optuženom za seksualno uznemiravanje još uvijek nije uručen otkaz. Za sada je dobio samo razrješenje nastavničkih dužnosti.

Profesoru optuženom za seksualno uznemiravanje još uvijek nije uručen otkaz. Za sada je dobio samo razrješenje nastavničkih dužnosti.

Vijeće Akademije dramske umjetnosti (ADU) održat će sastanak u petak, 17. studenog 2023. godine na kojem će članovi zatražiti očitovanje dekana Davora Švaića o pitanju razrješenja ugovora o radu profesoru Ozrenu Prohiću, piše Jutarnji.

Prošla su gotovo tri tjedna otkako je Vijeće izglasalo nepovjerenje Prohiću, uz napomenu da on ne može biti dio kolektiva ADU-a. Povod njihove odluke bila je snimka Prohićeva vulgarnog ponašanja prema studentici 2017. godine.
 


VEZANO: Akademsko vijeće: „On ne treba biti u radu sa studentima, ni u radu bilo koje druge službe“



Međutim, Prohić i dalje nije dobio otkaz, bez obzira na odluku Vijeća i na prosvjed studenata. Dekan Švaić za Jutarnji kratko je komentirao situaciju.
 

„U ovome trenutku mogu samo reći da profesoru Prohiću nije dan otkaz, već je razriješen svojih nastavničkih dužnosti, a ostalo je u domeni radno-pravnog postupka. Dio tih postupaka već je pokrenut, a dio će biti.“ – rekao je.
 

Prohiću ovo nije prvo kršenje etičkog kodeksa


No, izvanredna je profesorica umjetnosti na ADU-u, Tanja Lacko za Jutarnji ispričala da ne vidi gdje se nalazi pravni problem, jer kako kaže, dekan se dosad konzultirao s rektorom i pravnicom Akademije, moguće i drugim pravnicima.
 

VEZANO: ADU POD POVEĆALOM Rektor najavljuje ispitivanje situacije



Objasnila je i da se otkaz daje baš u ovakvim teškim slučajevima povreda etičkog kodeksa, a prisjeća se i da je Prohić još 2018. prekršio kodeks i za to dobio usmenu opomenu. Pa gdje je onda zapelo?
 

„To je dekanova odgovornost. Mogao je, da je želio, već drugoga dana od objave snimke iskoristiti svoje diskrecijsko pravo i uručiti kolegi izvanredni otkaz.“ . ispričala je Lacko za Jutarnji.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA