LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seksualno zlostavljanje

Akademsko vijeće: „On ne treba biti u radu sa studentima, ni u radu bilo koje druge službe“

Povratak profesora optuženog za seksualno zlostavljanje podigao je prašinu u akademskim krugovima.

Povratak profesora optuženog za seksualno zlostavljanje podigao je prašinu u akademskim krugovima.

Akademsko vijeće izrazilo je nepovjerenje prema profesoru Ozrenu Prohiću za rad na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU). Nadalje, Davor Švaić, koji je ponudio ostavku, ipak ostaje na poziciji dekana, izvijestile su studentice koje su bile na zatvorenom sastanku Akademskog vijeća ADU-a u utorak, prema Novom listu.

Podsjetimo, studenti i studentice zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (ADU) u ponedjeljak su održali prosvjed protiv povratka profesora Ozrena Prohića na radno mjesto, usprkos optužbama za seksualno i psihičko uznemiravanje. Nakon toga okupilo se Akademsko vijeće koje je izrazilo svoje mišljenje.
 

Prohić ne treba biti u radu sa studentima, ni u radu bilo koje druge službe na Akademiji.“ – poručila je organizatorica prosvjeda koji se održao u ponedjeljak, apsolventica ADU Karla Jelić, po završetku sastanka, piše Novi list.

 

Studenti zadovoljni ishodom


Nadodala je i da je dekan obećao da će profesora Prohića maknuti, ali za sada ne radi sa studentima, ni na akademiji. Istaknula je da Akademsko vijeće nema povjerenja u profesora, odnosno, izglasalo je nepovjerenje. Ipak, povjerenje je prema njenim riječima dobio dekan te naglašava svoje zadovoljstvo rezultatom sjednice.
 

„Ovo je dobar korak naprijed u birokratskoj borbi i promjeni sustava.” – rekla je studentica prema Novom listu, te nadodala da je suspenziju Prohića dekan spomenuo „usputno”, te će se o tome raspravljati na sljedećem Akademskom vijeću.
 

 

Jedina prihvatljiva isprika je ostavka


Još jedan važan dio sjednice bila je isprika profesora Prohića za njegovo ponašanje. Međutim, prema riječima studentice, jedina isprika koju Prohić može ponuditi njegova ostavka.

Važno je istaknuti da je Prohić od 1999. zaprimio sedam prijava za seksualno i psihičko zlostavljanje studenata. Međutim, dekan ga je unatoč suspenziji ovog puta vratio na nastavu.
 

„Općinsko državno odvjetništvo reklo je da nema osnove za pokretanje daljnjeg postupka. Nakon toga, nismo ga mogli držati u suspenziji. Držali smo se procedure, ovo nije moje osobno stajalište. Na plaći smo ga ostavili uz diskrecijsko pravo, uz presumpciju nevinosti“, objasnio je dekan u ponedjeljak prema Novom listu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA