LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online obrazovanje

Profesorica s Pravnog fakulteta istaknula preopterećenost online nastavom

Docentica na Katedri za sociologiju na Pravnom fakultetu dotaknula se teme nastave na daljinu i istaknula njene probleme. U akademskom su svijetu do sada uglavnom zadovoljni i nema potrebe za evaluacijom nastave.

Docentica na Katedri za sociologiju na Pravnom fakultetu dotaknula se teme nastave na daljinu i istaknula njene probleme. U akademskom su svijetu do sada uglavnom zadovoljni i nema potrebe za evaluacijom nastave.

Profesorica s Pravnog fakulteta Antonija Petričušić obratila se dječjoj pravobraniteljici zbog zabrinutosti oko preopterećenosti djece nastavom na daljinu s obzirom na redovnu nastavu, piše Index.hr

Online školu mnogi roditelji diljem Hrvatske smatraju prezahtjevnom i neprilagođenom okolnostima izvanredne situacije u kojoj se društvo nalazi – izjavila je Petričušić, dodajući da se to može vidjeti i u Facebook grupi Roditelji o koronaškoli, koja zasad ima 1200 članova. 

Ono što je docentica na Katedri za sociologiju istaknula jest neuzimanje u obzir situacije u kojoj se nalazi cjelokupno društvo, a koje je trenutno okarakterizirano stresom, strahom i drugim – za mentalno zdravlje nepovoljnim – uvjetima.

Ovaj problem prisutan je i u akademskom svijetu, pa se tako na društvenim mrežama gotovo na svakom uglu može vidjeti negativan stav studenata prema ovom načinu održavanja nastave zbog gomilanja obaveza uz koje se, kako oni navode, ne pruža adekvatno obrazovanje. Po onome što studenti ističu kao negativno, čini se da im se ponekad samo pošalju materijali i zadaci koje moraju odraditi kao zadaću, a da na tome sve ostaje.

S druge strane, postoje i studenti koji su zadovoljni online nastavom, a njome su osobito, s obzirom na situaciju, zadovoljni profesori i rektori sveučilišta diljem Hrvatske, o čemu smo pisali ranije.


Što se tiče odrađivanja evaluacije ove nastave, do sada to u planu ima Sveučilište u Rijeci, pa nas je zanimalo kako teče online nastava na drugim sveučilištima. Obratio nam se prorektor za nastavu i studente Dražan Kozak s osječkog sveučilišta, koji ističe kako je uvjeren da su na dobrom putu, s obzirom na pozitivne reakcije osječkih studenata.

– Sve sastavnice Sveučilišta u Osijeku imaju uspostavljene načine za održavanje nastave na daljinu uz pomoć LMS platformi. Najveći broj njih izjasnio se da se koristi sustavom Merlin koji administrira Srce, a manji se dio njih koristi sustavom Loomen koji administrira CarNET. Razina korištenja, prethodno iskustvo i stupanj pripremljenosti mrežnih materijala različit je po sastavnicama. Nastavnici užurbano pripremaju nove i/ili osvježavaju postojeće nastavne materijale koji su najčešće u obliku snimanih predavanja, webinara, radionica, uputa, prezentacija, skripta, kratkih udžbenika, testova i slično. Nastavnici su dostupni putem e-pošte ili drugih sredstava komunikacije: Google učionica, Vibera, WhatsAppa, Skypea, telefona. – stoji u prilogu Sveučilišnog glasnika.

FOTO: PIXABAY