LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Zagrebu

U tijeku prijave za simpozij Udruženja studenata filozofije „Kontrola? Sloboda? Subjekt?”

Cjelokupna kultura počiva na suzdržavanju i usmjeravanju što upućuje na ambivalentnu prirodu pojma kontrole, a time zahtijeva i propitivanje njezine samorazumljivosti.

Cjelokupna kultura počiva na suzdržavanju i usmjeravanju što upućuje na ambivalentnu prirodu pojma kontrole, a time zahtijeva i propitivanje njezine samorazumljivosti.

Udruženje studenata filozofije (USF) poziva vas da se prijavite na međunarodni simpozij Kontrola? Sloboda? Subjekt? koji će se održati 20., 21. i 22. svibnja 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Naslovna pojmovna trijada čini svojim međuodnosima orijentir svake novovjekovne filozofije. Tî pojmovi pobuđuju različite predodžbe i pitanja ovisno o različitosti pristupa i zastupanih pozicija u svim sferama ljudskoga djelovanja, od znanosti i umjetnosti do politike i kulture.

Kontrola i sloboda na prvi se pogled pojavljuju kao antonimni parovi, a subjekt kao da se nameće između njih kao djelatni akter. Je li to baš tako? Na to pitanje nije jednostavno jednoznačno odgovoriti pa je stoga važno preispitati te pojmove. To je i naznačeno stavljanjem upitnika. Nameću se i brojna druga pitanja koja teže prema potencijalnom razrješenju pretpostavljenih proturječja.

Konkretni problemi vidljivi su u preispitivanju znanosti i njezine objektivnosti, u pitanjima stvaralačkoga subjekta kao političkog i društvenog aktera, u etičkoj domeni te u domeni ontologije samog ljudskog postojanja. U znanstvenoj sferi može se govoriti o uvjetima njezine društvene proizvodnje i o samom opravdanju istinitosti. Domena političkog i društvenog najviše je zaokupljena problemom upotrebe legitimne fizičke sile i djelovanja putem ideologijâ.

Pitanje smještanja subjekta i slobode može se javiti i u „mekšim“ oblicima društvenoga djelovanja od institucionaliziranih državnih praksi počevši od odgoja, tradicije, običaja i norme te ispitujući omogućuju li navedeni društveni oblici slobodu, funkcionira li kontrola ili je odnos među njima ipak mnogo zamršeniji nego što na to ukazuju prethodna dva odgovora? Kao rješenje za ujedinjenje „mekših“ i institucionaliziranih praksi nameće se pitanje obrazovanja, prijenosa znanja te internalizacija znanja i vrijednosti.

Cjelokupna kultura počiva na suzdržavanju i usmjeravanju što upućuje na ambivalentnu prirodu pojma kontrole, a time zahtijeva i propitivanje njezine samorazumljivosti. To su, dakle, sve pitanja od etičkoga značaja u najširem smislu, a samom svojom prirodom zadiru i u temeljna filozofska pitanja.

Opseg tema:

- običajnost, tradicija i odgoj

- oblikovanje vrijednosti i normi

- umjetnost i cenzura

- znanje, obrazovanje i ekspertiza

- uloga institucija i racionalizacija

- država, suverenitet i zakon

- nadzor, poredak i disciplina

- uloga informacija i medija

- ideologija u funkciji kontrole ili slobode?

- slobodna volja i determinizam

- individualna moralnost kao kontrola

Moguće je prijaviti radove koji ne obuhvaćaju navedene prijedloge, a odnose se na zadani tematski okvir simpozija. Također, autor se ne mora strogo ograničavati na  jednu točku u opsegu tema. 

Sudjelovanje na simpoziju prijavljuje se ispunjavanjem obrasca za prijavu koji je priložen pozivu na sudjelovanje. Rok za slanje prijave i sažetaka je 1. travnja 2015., a 1. svibnja 2015. za slanje radova ako sažeci budu prihvaćeni. Sažeci (od 200 do 500 riječi) i radovi (od 15 do 30 kartica) šalju se na hrvatskom ili engleskom jeziku na usf.simpozij@gmail.com.

Službeni je jezik simpozija hrvatski te postoji mogućnost izlaganja na engleskom jeziku. Sudjelovanje na simpoziju je besplatno, a izlagači će imati osiguran smještaj. Radovi sa simpozija bit će objavljeni u zborniku.

Obrazac za prijavu možete preuzeti na stranici USF-a.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR