LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava na daljinu

Preporuke Sveučilišta Sjever za zaštitu računala i siguran rad

Nastava na daljinu sa sobom nosi razne sigurnosne rizike zbog čega je Sveučilište Sjever svojim zaposlenicima i studentima objavilo preporuke za rad od kuće.

Nastava na daljinu sa sobom nosi razne sigurnosne rizike zbog čega je Sveučilište Sjever svojim zaposlenicima i studentima objavilo preporuke za rad od kuće.

Sveučilište Sjever objavilo je dokument s preporukama za siguran rad u kućnom okruženju. Naime, obzirom da su studenti sada prisiljeni raditi od kuće povećan je rizik od pojave zlonamjernih napadača i kibernetičkih napada što trebaju imati na umu pa se trebaju pridržavati dolje navedenih preporuka.

Odgovorno korištenje privatnog računala

Sa Sveučilišta napominju da treba izbjegavati sumnjive stranice, online kladionice, preuzimanje sumnjivog sadržaja i slično. Isto tako, nemojte svoje službeno računalo davati svima na korištenje.

Zaštita privatnih računala

Trebate ažurirati antivirusne alate na svojem računalu i koristiti računalo s najnovijim operativnim sustavima.

Phishing poruke

Riječ je o porukama koje vas navode da kliknete na neku poveznicu koja vas vodi na lažnu stranicu gdje se uglavnom traže podatci korisnika koji onda budu zloupotrebljeni. Ovakve poruke često znaju izgledati vrlo autentično, predstavljene kao da dolaze od neke banke, trgovine ili druge tvrtke pa vam Sveučilište preporučuje da koristite takozvanu call back metodu, kojom prije otvaranja sumnjive pošte telefonskim putem kontaktirate pošiljatelja i provjerite je li poruka uistina poslana od njih.

Izbjegavanje javnih Wi-Fi mreža

Iako ćemo u ovo vrijeme rjeđe koristiti javne mreže jer većina javnih ustanova ne radi, ako i naiđete na neku, radije ju izbjegnite. Trebate biti oprezni čak i prilikom korištenja vlastite mreže, koristite snažne lozinke i oprezno dijelite mrežu.

Pristupanje isključivo sustavima nužnima za rad 

Budite oprezni sa sustavima koji pohranjuju ili obrađuju osjetljive vrste dokumenata, a važne službene dokumente pohranite na siguran USB uređaj kao backup.

Cijeli dokument s opisom rizika online nastave i detaljima preporuka možete pronaći ovdje.
FOTO: FLICKR