LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
40. SciBAr

Predstavljene olupine ratnih brodova i aviona

Četrdeseti SciBAr obilježio je značajan odaziv zaljubljenika u podmorje i fotografiju. Danijel Frka održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana”.

Četrdeseti SciBAr obilježio je značajan odaziv zaljubljenika u podmorje i fotografiju. Danijel Frka održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana”.

U srijedu 8. lipnja poznati hrvatski sportski ronioc Danijel Frka gostovao je na 40. jubilarnom SciBAru na FOI-ju. Održao je zanimljivo predavanje pod nazivom Odjeci Drugog svjetskog rata u dubinama Jadrana. Na predavanju je bilo riječi o sudbini brodova i aviona koji su sudjelovali u ratu. Slikom su predstavljene brojne olupine ratnih, transportnih i trgovačkih brodova te aviona svih zaraćenih strana koje kao odjeci ratnih djelovanja i danas počivaju u dubinama Jadrana.

Danijel Frka strastveni je sportski ronioc, a od 2000. godine i instruktor podvodne fotografije. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima, kao i u organizaciji čak šest prvenstva Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Jedan je od pokretača izrade službenog kataloga potopljenih novovjekovnih brodova na hrvatskoj obali Jadrana radi zaštite od devastacije. Organizator je brojnih ekoloških akcija čišćenja podmorja na području grada Kraljevice te na području rijeke Gacke.

Foto: FOI

Podvodnom fotografijom bavi se od 1980. godine, a svoje radove izlagao je na niz izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji. Osvajao je i brojne nagrade. Tako je titulu prvaka Hrvatske u podvodnoj fotografiji ponio 2001./2002. godine, prvaka Kupa Hrvatske u PF 2004. godine Državni prvak u podvodnoj fotografiji bio je 2005., 2006., 2007., 2008., 2010., 2011. i 2013. godine Također je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2011. godine u Bodrumu u Turskoj.

Inicijator 40. po redu SciBAr-a bio je prof. dr. sc. D. Kermek, a odaziv i reakcija publike, što studenata, nastavnika, ali i ostalih zaljubljenika u podmorje i fotografiju, pokazala je da takav tip događanja pobuđuje veliki interes te da postoji motivacija za novim SciBAr-ovima. Financijski podupiratelj događaja je Varaždinska županija.

Foto: FOI
FOTO: FOI