LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišta u Connecticutu

Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i američkog sveučilišta

Sveučilište u Connecticutu ima značajnu ulogu u doprinosu ekonomiji države i osim za edukaciju 32 000 studenata, jedini su kao sveučilište odgovorni za ekonomski razvoj države.

Sveučilište u Connecticutu ima značajnu ulogu u doprinosu ekonomiji države i osim za edukaciju 32 000 studenata, jedini su kao sveučilište odgovorni za ekonomski razvoj države.

U utorak, 18. lipnja 2024. godine, u Zlatnoj sali na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Connecticutu iz SAD-a. Svečani događaj okupio je istaknute predstavnike oba sveučilišta, među kojima su bile rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, te rektorica Sveučilišta u Connecticutu, prof. dr. sc. Radenka Marić, i prorektor za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Daniel Weiner. U ime Sveučilišta u Rijeci prisustvovala je i prof. dr. sc. Sanja Bojanić, pomoćnica rektorice za internacionalizaciju i izvršna direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe.

Rektorica Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma, naglasivši važnost suradnje s jednim od vodećih sveučilišta u SAD-u.

„Danas potpisujemo Sporazum s važnim, bitnim i uspješnim Sveučilištem, osnovanim 1881. godine, na čelu kojeg stoji žena s ovih prostora. Ovo je potpisivanje važno, jer se profiliramo kao europsko sveučilište budućnosti, ali ne samo fokusirano na Europu, već su nam i sveučilišta u SAD-u važan i zanimljiv partner. Sveučilište u Conneticutu vodeće je u SAD-u i u svijetu u područjima ekonomije zelenih energija i ekonomije vodika. Naši nacionalni i regionalni okviri nisu dovoljni, jer nam je nužan brz napredak na tom području i želimo što prije steći ekspertizu.”, izjavila je Prijić Samaržija.


Potpisan sporazum koji će makedonskim studentima omogućiti jednake uvjete plaćanja školarina u Hrvatskoj


Sveučilište u Connecticutu ima značajnu ulogu u doprinosu ekonomiji države i osim za edukaciju 32 000 studenata, jedini su kao sveučilište odgovorni za ekonomski razvoj države.
 

"Oko 70 % studenata koji kod nas studiraju dolaze iz Connecticuta, a velika većina njih i nakon školovanja ostaje raditi u svojoj državi. Sveučilište u Rijeci prvo je na ovim prostorima s kojim sklapamo Sporazum.," istaknula je rektorica Marić.


Marić je također pohvalila potencijal Hrvatske u korištenju morskih resursa za energiju te naglasila važnost klimatskih promjena u redefiniranju upotrebe resursa.

Osniva se novi fakultet logopedije na Sveučilištu u Rijeci, veliki korak u razvoju obrazovanja


 

"Na našem Sveučilištu postoji i Institut za ljudska prava, koji se bavi i pitanjima kako humano i društveno odgovorno uvoditi nove tehnologije. Naše studente šaljemo na usavršavanja u inozemstvo, kako bi se upoznati s drugim kulturama, stjecali nova obrazovna iskustva i ideje pa tako i u ovom području vidimo moguću suradnju sa Sveučilištem i Rijeci.," zaključila je Marić.


Prorektor Weiner također je istaknuo ljepotu Hrvatske i nužnost suradnje među sveučilištima u današnje vrijeme.
 

„Kao geograf učio sam o Hrvatskoj kao prelijepoj zemlji, ali uživo je ona još mnogo, mnogo ljepša. Hvala što ste nas ovako lijepo ugostili, kako nas osobno, tako i ovu veliku međunarodnu konferenciju. Suradnje među sveučilištima danas su nužnost, a u odličnu suradnju naših dvaju sveučilišta potpuno sam uvjeren.”, rekao je Weiner.

IZVOR: SVEUČILIŠTE U RIJECI
FOTO: SVEUČILIŠTA U CONNECTICUTU