LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu

Potpisan sporazum o suradnji između studentskog startup projekta MyBeeLine i sustava za podršku startup@foi

– Ovo je odlično rješenje za odmak od straha jer smo sada prepoznati od strane Fakulteta, a to je već dokaz da se radi o ozbiljnom i perspektivnom projektu. – istaknuo je Alen Huskanović, jedan od studenata koji radi na projektu

– Ovo je odlično rješenje za odmak od straha jer smo sada prepoznati od strane Fakulteta, a to je već dokaz da se radi o ozbiljnom i perspektivnom projektu. – istaknuo je Alen Huskanović, jedan od studenata koji radi na projektu

U petak 11. ožujka, u Fakultetskoj vijećnici na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održalo se svečano potpisivanje sporazuma o suradnji između studentskog projeta MyBeeLine i FOI-jevog sustava podrške studentskim startup projektima, startup@foi. Tim događajem MyBeeLine je službeno postao drugi startup@foi projekt, što znači da je ušao u sustav podrške koji im omogućava pokrivanje raznih troškova (računovodstvene i pravne usluge), savjetovanje i mentorstvo od strane predstavnika uspješnih IT tvrtki te inkubaciju i poslovni prostor u Tehnološkom parku Varaždin.

Svečanom potpisivanju nazočili su dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Neven Vrček, koji je i potpisao sporazum, zatim prodekanica za znanstvenoistraživački rad, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za nastavu, doc. dr. sc. Renata Mekovec, prodekan za financijsko i materijalno poslovanje, doc. dr. sc. Vladimir Kovšcate predstavnici Centra za podršku studentima i razvoj karijera predvođeni Danijelom Dadovićem, mag. inf. Naravno, sudjelovali su članovi MyBeeLine projekta, odnosno poduzetni FOI-jevci i FOI-jevke: Suzana Rendulić (koja je držala prezentaciju), Alen Huskanović (koji je potpisao sporazum) te Ana Sakač i Zoran Antolović. Također, na projektu MyBeeLine sudjeluje i njihov kolega, pčelar i zaposlenik Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Davor Vrandečić.

Podsjetimo, sustav podrške studentskim poduzećima pokrenut je 10. prosinca prošle godine kada je osnovana i prva studentska tvrtka Tourgent. Prilikom pokretanja inicijative svoju podršku studentskim poduzetnicima ponudile su i uspješne IT tvrtke Degordian i Mediatoolkit, a kasnije se pridružio Repsly Hrvatska, dok je u planu i proširenje sustava podrške na nove tvrtke. Planirano je da u sustav podrške uđe 3 do 5 projekata godišnje, a nedavno je zatvoren drugi krug natječaja i kao najbolji kandidati izabrani su studenti iza projekta MyBeeLine.

Studenti iz MyBeeLine tima svojim projektom žele omogućiti svojevrsnu digitalizaciju pčelarske industrije. Radi se o sustavu za nadzor, praćenje i kontrolu rada i ponašanja pčela u košnicama, odnosno pčelinjoj zajednici kroz web i mobilnu aplikaciju. U središte promatranja stavlja se pčelar i briga o pčelama gdje se korištenjem suvremenih softverskih rješenja na temelju prepoznatih uzoraka nastoji omogućiti pravovremeno informiranje o stanju pčelinjih kolonija u realnom vremenu kako bi pčelar donosio bolje odluke temeljene na analizi i predviđanju.

Prodekanica za znanstvenoistraživački rad, izv. prof.dr. sc. Nina Begičević Ređep osvrnula se na sam osnutak startup@foi programa istaknuvši kako je Uprava Fakulteta ponosna na izuzetne, proaktivne i nadarene studente te su stoga donijeli odluku da će financijski podržati startup projekte studenata.

 Vjerujemo u uspjeh ovog projekta zbog svih koristi koje sustav MyBeeLine pruža svojoj ciljanoj skupini, pčelarima. Osim kvalitete sustava i aplikacije te koristi usmjerene ljudima unutar pčelarske industrije, naš tim MyBeeLine probitačan je na tržištu, ostvaruje već velike uspjehe u prodaji i imaju kvalitetno razrađene prezentacijske i marketinške aktivnosti.  istaknula je.

Studentica iz MyBeeLinea koje je prezentirala o projektu, Suzana Rendulić, osvrnula se na dosadašnja postignuća: 

 Ponosni smo što je MyBeeLine prepoznat od strane više pojedinaca i udruga te je došao do finala nekoliko natjecanja, a možemo se pohvaliti i osvojenim nagradama među kojima najviše volimo istaknuti onu za društveno koristan projekt u sklopu Social Impact Award natjecanja.

Na pitanje koji su im budući planovi, odgovara:

 Trenutno pružamo pčelarima brz, jednostavan i intuitivniji način bilježenja promjena unutar pčelinjih zajednica kroz web aplikaciju koja je u upotrebi i implementirana upravo prema potrebama i željama pčelara koristeći Custom Development pristup. Daljnjim razvojem planiramo dovršiti poslovni model za mobilno pčelarstvo i pčelarske udruge, lokalizirati blog te prilagoditi aplikaciju za njemački i hrvatski jezik.

FOTO: WIKIMEDIA