LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ne trebaju se popisivati u prvoj fazi

Popis stanovništva: Razjašnjeno kako se popisuju studenti u studentskim domovima

Tijekom druge faze popisivači će obići sve studentske domove i popisati sve studente koji u njima žive kao institucionalno kućanstvo.

Tijekom druge faze popisivači će obići sve studentske domove i popisati sve studente koji u njima žive kao institucionalno kućanstvo.

13. rujna započela je prva faza popisivanja stanovništva online putem. Iako se nekoliko desetaka tisuća građana već popisalo, otvorila su se nova pitanja i nedoumice. 

Jedna od stvari koja muči studente i njihove roditelje je popisivanje studenata koji žive u studentskim domovima. Budući da imaju prijavljeno boravište u studentskom domu, studenti bi se trebali popisati na toj adresi. Ipak, referentni datum za popis stanovništva je 31. kolovoza kada studenti većinom nisu u studentskim domovima, već kod kuće. 

Iz Državnog zavoda za statistiku pojašnjavaju nam kako studente mogu popisati roditelji u svojim kućanstvima kao privremeno odsutne osobe radi školovanja. Dodali su i da se studenti koji su smješteni u podstanarskim stanovima mogu popisati u 1. ili 2. fazi kao privremeno prisutne osobe radi školovanja bez obzira na to što su ih i roditelji popisali kao privremeno odsutne članove kućanstava u mjestu iz kojeg su došli.  

Najvažnije je napomenuti da se studenti koji žive u studentskom domu ne trebaju popisivati u prvoj, odnosno online fazi popisa stanovništva, naglašavaju iz Državnog zavoda za statistiku. Naime, tijekom druge faze popisivači će obići sve studentske domove i popisati sve studente koji u njima žive. 

– Studenti koji borave u studentskim domovima ne trebaju se popisivati preko sustava e-Građani (u 1. fazi). Oni će biti popisani u 2. fazi terenskog popisivanja kada će popisivači obići sve studentske domove i popisati sve studente kao institucionalno kućanstvo u kolektivnom stanu (studentskom domu). – pojasnili su nam iz DZS-a. 

FOTO: STUDENTSKI.HR