LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priopćenje pokretača incijative

Pokretači inicijative „300=300”: Inicijativa je politički nepristrana, neovisna i bori se za ciljeve studenata

Dijana Radovniković, jedna od pokretača incijative „300=300” odgovorila je na komentare predsjednice Studentskog zbora EFZG-a vezano uz mijenjanje Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Dijana Radovniković, jedna od pokretača incijative „300=300” odgovorila je na komentare predsjednice Studentskog zbora EFZG-a vezano uz mijenjanje Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Da je mijenjanje Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru unijelo nemir među studente kako stručnih, tako i sveučilišnih studija, najbolje opisuje činjenica da smo nakon jučerašnjeg razgovora s Ivom Anić, predsjednicom Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u vrlo kratkom roku dobili i mišljenje pokretača, točnije jedne od inicijatora inicijative 300=300, Dijane Radovniković. Pokretači inicijative željeli su izraziti svoje mišljenje i odgovoriti na komentare pa, kako su naveli, i optužbe predsjednice Anić.
Vezano:
Najprije su se dotaknuli odgovora kolegice Anić vezano uz to da pokretači inicijative nisu kontaktirali zbor EFZG-a što smatraju apsolutno nepotrebnim i nevažnim iz jednostavnog razloga što je javno iznesen stav predsjednika Hrvatskog studentskog zbora, g. Marušića čija je sastavnica i zbor EFZG-a, ali je isto tako u Facebook grupi Stop diskriminaciji stručnih studija upućen javni poziv za suradnju svima zainteresiranima na što se Studentski zbor EFZG-a nije odazvao dok se, odmah u početku i sam g. Marušić priključio samoj grupi.

– Budući da kolegica očigledno prati objave i aktivnosti naše Facebook grupe kao i rad same Inicijative, vjerojatno joj je promaknuo naš javni poziv svim zainteresiranim stranama s kojima dijelimo stavove i mišljenja vezana za temu oko koje smo se i okupili, a to je praćenje i aktivno sudjelovanje u radu pri donošenju novih odredbi Zakona o HKO. Očigledno je da kolegica i Zbor kojemu je na čelu ili ne dijele stavove i mišljenja Inicijative, što je vidljivo iz stavova koje je i iznijela u intervjuu, ili je njezin cilj samopromocija i pravdanje svoje funkcije koju u Zboru obnaša na način da „svojim” studentima stručnih studija, koje također predstavlja, putem ovog portala ukaže na to da je mišljenja da oni sa svojih 300 ECTS bodova ne vrijede kao i studenti sveučilišnih studija. Zaista zgodna prilika za to. 

Istinitom ne smatraju ni tvrdnju da nije zatraženo mišljenje kolega jer je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora izjavio kako nikome nije od koristi Odluka Ustavnog suda te da bi zbog strateškog i obrazovnog razvoja ovaj zakon trebao ići u hitnu proceduru izmjene u navedenom razdoblju. Od početka se napominje da je cilj pokretanja grupe zajedništvo, kako su za Studentski.hr i izjavili pokretači Incijative 7. lipnja, a prema riječima Dijane Radovniković, imaju podršku velikog broja studenata pa su taj cilj i ostvarili. 

– Jesmo li se nakon ove izjave čelnika svih studentskih zborova u RH trebali pojedinačno javiti svakoj od sastavnica? Inicijativa 300=300 neovisna je inicijativa studenata te kao takva nije organizacija i nema pravni karakter te samim time nikoga direktno nismo pozivali na suradnju, nego je upućen javni poziv putem objava u Facebook grupi i putem medija svoj zainteresiranoj javnosti, organizacijama i pojedincima koji dijele našu zabrinutost i želju za što bržim rješavanjem nastalog problema, na što su reagirale pojedine studentske organizacije s kojima smo se i povezali u zajedničkom nastojanju djelovanja prema ostvarenju naših ciljeva. Iskreno nam je žao što kolegica Anić nije prepoznala tu mogućnost jer je  potpuno jasno da se u našoj zajedničkoj (i javnoj) grupi nalaze sve objave naših članova, na iste svi članovi mogu slobodno iznijeti svoj stav što direktno potvrđuje koliko nam je mišljenje svakog člana bitno (čitaj: ne diskriminiramo ga ni po jednoj osnovi).

Neopravdano politiziranje Inicijative

Kako dalje navode, kolegičin pokušaj politiziranja Inicijative nije opravdan. Spornim ističu njeno prenošenje izjave jednoga člana, pri čemu je, kako govore, vadi iz konteksta bez da se osvrnula na odgovor na objavu.

– Kako smo već  naveli, inicijativa 300=300 studentska je inicijativa, samim time demokratski uređena, te svaki član Inicijative ima pravo na postavljanje pitanja, donošenje prijedloga ili iznošenja svojih mišljenja i stavova. Samim time, kolegica nije smatrala da je potrebno objaviti i odgovor na tu objavu koja čini jedan od naših odrednica, a to je čvrsto NE politiziranju, kako Inicijative, tako i našeg djelovanja. Odgovor je objavljen u komentaru ispod navedenog posta, a prenosimo ga u cijelosti: Pozdrav, kolega. Puno članova je pitalo oko podrške političkih stranaka. Naš stav je da bi to bilo kontraproduktivno, iz razloga što je trenutno Sabor svakako raspušten te jedino sto možemo dobiti su predizborna obećanja koja nitko ne može garantirati da će ispuniti. U ovoj grupi je puno članova, sigurna sam da mnogo njih dolazi iz različitih političkih opcija i imamo različita politička uvjerenja te vezivanje ili traženje podrške bilo koje političke opcije može dovesti do razdora među članovima, a to je nešto što svakako treba izbjeći. Ovdje smo okupljeni kao inicijativa studenata, tako da smo rekli strogo NE ijednoj političkoj opciji koja bi, naročito u predizborno vrijeme, na nama skupljala političke poene. Trenutno nam svi mogu obećati sve, a nitko ne može garantirati za ispunjeno jer ne znamo rezultate izbora. Naš cilj je, putem medijskog pritiska, a i samim našim brojem, navesti novu Vladu, iz koje god stranke ona bude, da rješavanje našeg problema bude prioritet odmah po novom sazivu Sabora.

Iz odgovora, kao i iz njihovih smjernica, također objavljenih u grupi, kako govore, vidljivo je da je inicijativa 300=300 politički nepristrana, neovisna Inicijativa, koja se bori za ciljeve studenata, svih članova okupljenih oko Inicijative. Smatraju neprihvatljivim bilo kakav pokušaj politizacije kako Inicijative, tako i njihovih članova i ciljeva te navode sljedeće:
– Također je i krajnje nedopustivo, ali u jednu ruku i sramotno pozivati se na EQF kada isti upravo i predviđa jednakost studenata ovisno o stečenim ECTS bodovima (kao referenca se iznosi intervju s profesorom Lazibatom umjesto da pogledamo primjenu EQF-a u praksi kod mnogo razvijenijih zemalja od nas npr. Austrija, Danska, Portugal, Norveška, Italija…).  Žao nam je što prevladava neupućenost u EQF, ali i to što se s ovim problemom vrtimo u krug već godinama, žao nam je i što se po pitanju ovog gorućeg problema ponašate kao da se isti tiče nekog drugog, a ne studenata koje biste i sami, po službenoj dužnosti trebali predstavljati jer da je tako, ova inicijativa ne bi ni postojala – govori u ime Inicijative Dijana Radovniković.
FOTO: PIXABAY