LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pismo Vladi Republike Hrvatske

Pokrenuta peticija za ekonomski i egzistencijalno ugrožene studente zbog koronavirusa

Studentski zbor Filozofskog fakulteta nezadovoljan je situacijom u kojoj se zaposleni studenti trenutno nalaze, zbog čega je uputio otvoreno pismo Vladi i pokrenuo peticiju.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta nezadovoljan je situacijom u kojoj se zaposleni studenti trenutno nalaze, zbog čega je uputio otvoreno pismo Vladi i pokrenuo peticiju.

Uslijed kaotičnog razdoblja u kojemu se trenutno nalazimo došlo je do pokretanja još jedne peticije. Ovoga puta pokrenuo ju je Studentski zbor Filozofskog fakulteta kao otvoreno pismo Vladi zbog ekonomske i egzistencijalne ugroženosti u kojoj se, baš kao i svi zaposleni u Hrvatskoj, trenutno nalaze i studenti koji inače rade.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta ističe da su studenti unazad nekoliko dana i tjedana bili primorani iseliti iz domova, prestati raditi i vratiti se kući, pri čemu je došlo do ugrožavanja njihovog vlasništva, a potencijalno i zdravlja, iako to primarno nije njihov razlog pokretanja peticije.
Vezano: Studenti pokrenuli peticiju kojom traže da institucije odgovaraju za gubitak njihove privatne imovine
Problem je što mladi, s obzirom na to da su plaćeni samo za one sate koje odrade, nemaju pravo ni na kakvu naknadu tijekom aktualne pandemije, a nerijetko je slučaj da im je upravo posao osiguravao novac za plaćanje stanarine i drugih životnih troškova. 
Vezano: Za zaposlene studente nema naknade: „Ja nemam novaca za preživjeti“
Osvrću se na podjele koje trenutno vladaju pa, dok razumiju da treba pomoći potrebitima, smatraju da se zaboravlja da je i određeni dio studenata u toj skupini:

– Pomoć jednima ne smije ići nauštrb drugih. Hrvatska se među zemljama EU-a ističe s najvećim postocima mladih koji žive s roditeljima (u dobnoj skupini od 20 do 24 godine taj postotak iznosi 92,4%, dok u dobnoj skupini od 25 do 29 godina postotak iznosi 76,7%). Ako samo dio tih mladih koji ne ulaze u taj postotak, samo dio tih ukupno 30,9% dvadesetineštogodišnjaka inače studira i radi, a sada ni ne rade ni ne primaju pomoć države, koliko će naših mladih uskoro ponovno živjeti s roditeljima? Koliko njih će morati odustati od studija jer neće biti u mogućnosti pokriti troškove koji dolaze s njim? Na kraju krajeva, ako ćemo o depopulaciji slijedom emigracije i slijedom prirodnog pada, tko će se među tim mladim ljudima uskoro osjećati dovoljno samouvjereno i stabilno na svojim nogama da bi u skoro vrijeme osnovali vlastitu obitelj? – stoji u peticiji.

Problemi studentskog rada sežu i dublje od same neisplate tijekom pandemije koronavirusa jer on ne ulazi u mirovinski staž, a nerijetko je riječ o nefleksibilnom radnom vremenu, kao i zapošljavanju studenata zbog izbjegavanja plaćanja doprinosa i drugih nameta.

Peticija do sada ima nekoliko stotina potpisa, a možete ju pronaći na poveznici.
FOTO: PIXABAY