LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vještine budućnosti

Podatkovno inženjerstvo sve je traženije zanimanje, a Syntio okuplja najveće stručnjake iz ovog područja

Od sljedećeg semestra čak 30 studenata FER-a na trećoj godini preddiplomskog i prvoj godini diplomskog studija moći će upisati izvannastavni kolegij Tehnologije podatkovnog inženjerstva u oblaku.

Od sljedećeg semestra čak 30 studenata FER-a na trećoj godini preddiplomskog i prvoj godini diplomskog studija moći će upisati izvannastavni kolegij Tehnologije podatkovnog inženjerstva u oblaku.

Premda se može činiti da su podaci samo nepregledni niz različitih informacija, oni su vrlo koristan resurs, a oni koji ih znaju prikupiti, obraditi i pripremiti za korisnike postaju najtraženijima na tržištu rada. Može se reći da su pojedinci koji te vještine usvoje spremni za zanimanje budućnosti.

 

Syntio, tvrtka koja zna da podaci mogu olakšati i unaprijediti brojne procese

 

Prilika za ostvarenje takve karijere postoji i u Hrvatskoj, kako se moglo doznati s Tech Talka održanog u zagrebačkom kubu studenata KSET, u sklopu kojega se predstavio Syntio, tvrtka koja u podacima vidi veliku vrijednost i potencijal za poslovne transformacije. Osnovan 2017. godine, Syntio danas broji skoro 90 zaposlenika, većinom s FER-a, ali i ostalih tehničkih fakulteta. Syntio je k tome privlačan poslodavac i za zaposlenike iz drugih zemalja koji su se, kako kažu, zahvaljujući sjajnoj atmosferi i kvalitetnom timskom radu od prvog dana u Hrvatskoj osjećali kao kod kuće. Uz sjedište u Zagrebu, Syntio ima i podružnice u Kopenhagenu i Seattleu. Uz konzalting, bave se i razvojem i istraživanjem različitih rješenja i proizvoda, uključujući i one koje nude kao open source.

 

Što je podatkovno inženjerstvo?

 

Ukratko, podatkovno inženjerstvo moglo bi se opisati kao nova perspektiva rješavanja problema. Riječ je o posebno zanimljivoj grani programskog inženjerstva koja se fokusira na pohranu, obradu i modeliranje podataka, kako bi oni krajnjem korisniku bili izloženi na što jednostavniji način. Osim odgovora na pitanje što je to data engineering, Tech Talk u KSET-u bio je prilika i za pojašnjenje koja je uloga softverskog inženjera i podatkovnog inženjera, a koja podatkovnog znanstvenika. Posebna je pažnja posvećena i važnosti uloge podatkovnog inženjera u današnjem svijetu. Mogli bismo reći da je riječ o osobi koja složene strukture podataka pretvara u iznimno koristan materijal za raznovrsne poslovne potrebe. Na neki način je data engineering još u ‘povojima’ u Hrvatskoj. Ali to ujedno znači i sjajnu priliku za sve one koji se žele specijalizirati u ovom području, koji će razumjeti svoj posao i biti sjajni u njemu”, poručio je Ivan Čeliković, Principal Consultant i voditelj DevOps odjela u Syntiju.

 

Vještine budućnosti

 

Među vještinama na kojima je najveći fokus jesu poznavanje programskih jezika, tehnologija za obradu i pohranu podataka, kao i različitih relacijskih baza, odnosno izvora podataka, zatim vizualizacije i organizacije, a poželjno je i poznavanje strojnog učenja. U opisu njihovog posla svakako će se naći i optimizacija i stvaranje skalabilnih rješenja te osiguravanje kvalitete i sigurnosti podataka koji se obrađuju.

 

Prilika za učenje

 

Od sljedećeg semestra čak 30 studenata FER-a na trećoj godini preddiplomskog i prvoj godini diplomskog studija moći će upisati izvannastavni kolegij Tehnologije podatkovnog inženjerstva u oblaku, čiji će nositelj biti doc. dr. sc. Marko Horvat. U izvođenju kolegija sudjelovat će i suradnici iz Syntija, a studenti će imati priliku stjecati brojna praktična znanja, poput izrade osnovnih elemenata podatkovne platforme, korištenja alata i biblioteka otvorenog koda i razvoja po DevOps (software development and IT operations) principima. Time će u velikoj mjeri povećati i vlastitu konkurentnost u dinamičnom i izazovnom IT sektoru.

FOTO: FOTOSEKCIJA KSET-A / PRESS