LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi integrirani sveučilišni studij

Počinje izvođenje studija medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu; primit će do 43 studenta

Na prvoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta za dekana je izabran prof. dr. sc. Dalibor Karlović.

Na prvoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta za dekana je izabran prof. dr. sc. Dalibor Karlović.

Hrvatsko katoličko sveučilište u akademskoj godini 2021/2022. započet će s izvođenjem integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija medicine, sukladno Dopusnici Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske izdanoj 12. lipnja 2020. godine.

– Katolička sveučilišta diljem svijeta poznata su i po svojim studijima medicine. Po uzoru na najsuvremenije koncepcije sličnih studija u Europi i svijetu nastao je i studij Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Ovaj studij nastoji u Hrvatsku uvesti inovativan sustav suvremene medicinske izobrazbe koja ustraje na razvijanju humanističkih aspekata medicine, skrbi usredotočenoj na bolesnike te društvenoj odgovornosti i ranom uvođenju studenata u kliničku nastavu.  – stoji u priopćenju HKS-a

Studij traje šest godina. Studenti ostvaruju ukupno 360 ECTS bodova, a po završetku stječu akademski naziv doktor, odnosno doktorica medicine.

U prvu godinu moći će se upisati do 43 studenta. Upisna je kvota za državljane Europske unije 40, jedno je mjesto predviđeno za strane državljane, jedno za pristupnike s pravom prednosti te jedno za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Administrativni trošak prijave upisa iznosi 250 kuna. Pristupnici koji su ostvarili pravo upisa od 1. do 40. upisnog mjesta obavezno podmiruju troškove upisa od 300 kuna po godini studija te troškove djelomične participacije u troškovima studiranja od 38 000 kuna po godini studija.

Razrađeni su opći i dodatni uvjeti upisa te su detaljno opisani na mrežnim stranicama Sveučilišta. Pristupnici će na državnoj maturi trebati položiti u obveznom dijelu hrvatski jezik, matematiku i strani jezik na A razini te u izbornom dijelu kemiju, fiziku i biologiju. Potom trebaju proći i pristupni intervju na kojem će se vrednovati motiviranost za studij i dodatna postignuća.

– Osim na Kampusu HKS-a velik dio nastave studija medicine izvodit će se u zdravstvenim ustanovama. Za potrebe izvođenja nastave Sveučilište je potpisalo niz sporazuma ili ugovora o suradnji s kliničkim ustanovama u Zagrebu, općim bolnicama u Karlovcu, Koprivnici, Bjelovaru, Gospiću, Varaždinu, Sisku, Šibeniku, Čakovcu i Požegi, sa specijalnim bolnicama u Zagrebu i Strmcu, kao i s drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim znanstvenim institucijama. – navode predstavnici.

Na prvoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta održanoj u srijedu 20. travnja 2021. za dekana je izabran prof. dr. sc. Dalibor Karlović, redoviti profesor i predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice

– Iako će ova godina biti prva godina izvođenja integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, samo je Sveučilište od svojeg osnivanja 2006. znatno naraslo, u svim se aspektima razvilo te danas okuplja niz sastavnica koje oslikavaju ideju koja stoji iza samog Sveučilišta. Na tim temeljima i iskustvu i jest razvijen studij medicine, što uz inovativnost jamči i uspješnost. Hrvatsko katoličko sveučilište i studij medicine mjesto je na kojem ćete osim akademskog puta stjecanja stručnih kompetencija dobiti zajednicu na koju se uvijek možete osloniti, a koja njeguje pozitivno ozračje za napredovanje ne samo kao studenta već kao cjelovite osobe. Na HKS-u nikad nećete biti samo broj, već jedinstveni i unicathni. – poručio je maturantima prof. dr. sc. Karlović.

FOTO: HKS