LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Regrutacija u novinarskom timu

Poboljšaj svoje novinarske vještine praksom na vodećem studentskom portalu

Udruga SIK i portal Studentski.hr i ovog proljeća regrutiraju novinare. Svoju nam prijavu pošalji do 17. ožujka i pridruži se marljivoj ekipi koja svakodnevno plasira važne vijesti brojnim studentima.

Udruga SIK i portal Studentski.hr i ovog proljeća regrutiraju novinare. Svoju nam prijavu pošalji do 17. ožujka i pridruži se marljivoj ekipi koja svakodnevno plasira važne vijesti brojnim studentima.

Studiraš novinarstvo i želiš usavršiti sva znanja koja si stekao na faksu, a pritom dodati ozbiljnu referencu u životopis? Nisi student novinarstva, ali voliš istraživati, uživaš u pisanju i želiš se okušati u različitim formama tekstova? Želiš steći dodatno iskustvo koje će ti pomoći u zapošljavanju nakon faksa ili čak možda usmjeriti tvoju karijeru? Ako je odgovor na barem jedno pitanje potvrdan, imamo dobre vijesti za tebe. Udruga Studentski informativni kutak regrutira novinare, i to u sklopu svog najvećeg projekta, portala Studentski.hr.

Naša se redakcija trenutno sastoji od 30-ak marljivih novinara i uredništva, a u nastavku ćemo ti pomoći da otkriješ jesi li spreman za pridruživanje proaktivnoj i kreativnoj ekipi koja svakodnevno servira korisne informacije i važne vijesti cjelokupnoj studentskoj populaciji. Očekujemo da si motivirana osoba koja drugima želi predočiti događaje u studentskom svijetu na zanimljiv i drugačiji način – staviti se u tuđe cipele i znati što drugu osobu zanima odlična je sposobnost. Želiš znati kako funkcionira studentski svijet mimo kava i izlazaka? Već smo na pola puta da te uzmemo u tim!

Novinarska ekipa na Božićnom tulumu; FOTO: Studentski.hr

Prije svega, očekujemo da voliš istraživati, provjeriti informacije i donijeti svjež pogled na neku situaciju, posebice ako je ona važna studentska vijest. Brojni novinari i uredništvo uvijek su jedni drugima na raspolaganju, neovisno o tome radi li se o prikupljanju izjava ili kontakata za neki članak ili o obradi ozbiljne teme. S tim se slaže i naš Tonči Gabelić, koji kaže:

– Prilikom dolaska i uključivanja u redakciju portala Studentski.hr očekivao sam izrazito napetu atmosferu među novinarima, a urednice zamišljao kao goniče robova koji jedva čekaju da pogriješimo kako bi nam se napili krvi. Iako sam imao ponešto iskustva u novinarskom radu, nisam se smatrao dovoljno kompetentnim pisati za jedan takav portal. Srećom, moj avanturistički duh, željan upoznavanja novih ljudi i stjecanja novih iskustava, isključio je odustajanje kao opciju.

Upoznavši urednice i ekipu iz ostalih timova Studentskog, shvatio sam da stvari funkcioniraju na pomalo drugačiji način od onoga kakvog sam ja zamišljao. Već na prvim sastancima susreo sam zanimljive, pristupačne i otvorene ljude koji su u svakome trenutku spremni pomoći i pružiti savjet, a sve u cilju zajedničkog usavršavanja, učenja, izgradnje osobnosti i napredovanja.

Osim što ćeš sudjelovati u kreiranju vijesti za vodeći studentski medij, ponekad ćemo te poslati na različite edukacije, imat ćeš priliku sudjelovati u brojnim radionicama vezanima uz svijet digitalnih medija. Također, često ćeš posjećivati press konferencije, a naravno, ponekad ćemo te počastiti i ponekom akreditacijom za neku konferenciju, ulaznicom za koncert ili kazalište. Sve to, naravno, ovisi o tvojim interesima. U redakciji radimo na brojnim projektima, u čijem se vođenju možeš okušati, a osim pisanja za portal Studentski.hr, pred tobom je mogućnost sudjelovanja u brojnim i posve različitim projektima udruge SIK. Sve to dat će ti čvrste temelje za buduću profesiju, kako tvrdi naša Sara Šokić koja nam se pridružila odmah na početku faksa:

– Volontiranje u redakciji Studentskog.hr bila je jedna od boljih odluka koje sam donijela u proteklih godinu dana. Bezbroj mogućnosti koje se nude i izazovi na koje nailazimo, meni kao (nadam se) budućem novinaru, daju čvrst temelj za ono što me očekuje. Valja spomenuti i pozitivnu energiju koja kruži unutar novinarskog tima i prijateljske odnose koji vladaju. Uzajamno razumijevanje, pomoć i savjeti pomažu nam da iz dana u dan brusimo svoje talente i stvaramo portal po mjeri studenata.

Ako ti sve ovo zvuči odlično, ali studiraš, primjerice, u Splitu i misliš da si zbog toga otpisan, imamo rješenje i za to. Sve geografske barijere premošćujemo društvenim mrežama pa tako u redakciji imamo ljude iz Osijeka, Rijeke, Zadra, Splita, a bilo ih je i iz drugih država. Ponekad oni dođu na pokoje druženje u Zagreb ili odemo svi skupa na team building negdje u Hrvatskoj. Ponekad se i urednice zalete do svoje ekipe u ostalim dijelovima Hrvatske, za druženje uvijek imamo vremena.

Sastanak u Rijeci, FOTO: Studentski.hr

Naša Lucija Vujnović, koja inače studira u Splitu, kaže da joj je volontiranje pomoglo da svoje slobodno vrijeme iskoristi kvalitetno, a naglašava i još neke prednosti volonterske prakse u udruzi SIK.

– Prvenstveno smatram da time puno kvalitetnije provodim svoje slobodno vrijeme umjesto da ga provodim listajući naslovnice društvenih mreža. Teme za članke možemo birati svojevoljno nakon što ih odobre urednice, a možemo birati teme koje netko drugi ponudi. To je jako dobar princip rada jer pruža svima mogućnost da pišu o onom što ih zanima. Od novinara se očekuje puni angažman i velika aktivnost što je ponekad teško kad vas uz sve to snađu još i ispitni rokovi, praksa i ostale fakultetske obveze. No, čak i za to urednice imaju jako puno razumijevanja. Što se tiče atmosfere, ja sam iz Splita i komuniciram sa svima online putem. Žao mi je što ne mogu više sudjelovati u društvenim aktivnostima koje se odvijaju u Zagrebu, ali ipak mi je zadovoljstvo što unatoč kilometrima koji nas dijele ipak mogu pisati za studentski portal.

Da ne ispadne da samo radimo, ponekad se i zabavljamo. Odnosno, često se zabavljamo, bolje reći. Osim radionica i edukacija koje organiziramo za svoje članove, tu su i brojni team buildinzi, zajednički i timski, pijank… khm, ovaj, mislili smo reći sastanci i neformalna druženja negdje u gradu. Da više ne duljimo, još ćemo jednom citirati Tončija koji savršeno opisuje rad u našoj prijateljski nastrojenoj redakciji:

– Dodatno oduševljenje iznjedrila je i činjenica da portal radi na principu velikog organizma sastavljenog od više organskih sustava (timova) koji jedan bez drugog ne bi mogli funkcionirati i nizati uspjehe kakve portal danas postiže. Da se naš rad ne bi sveo samo na pisanje, redovito se organiziraju i zajednička druženja, radionice, teambuildinzi, tulumi, itd. Takvi aspekti rada na portalu bitno pridonose povezivanju članova iz svih timova te podižu razinu svijesti o pripadnosti jednoj velikoj obitelji punoj ljubavi.

Znamo da jedva čekaš pridružiti se redakciji, a evo i uputa za to. Klikni na poveznicu, ispuni zadatke i javi nam se do 17. ožujka, željno te iščekujemo. Ako ipak misliš da nisi za pisanje, nema problema. Imamo još osam timova o kojima sve informacije možeš saznati jednim klikom i sigurni smo da ćeš pronaći onaj koji je savršen baš za tebe.