LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tragična smrt 2-godišnje djevojčice

Pitali smo studentice socijalnog rada kako komentiraju prijavu protiv Veljače i Janjić Medančić

Studentice socijalnog rada otkrile su nam svoj stav o postupcima Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić koje su zbog komentara na Facebooku o smrti djevojčice Nikoll, odnosno radu socijalnih radnika zaradile kaznenu prijavu.

Studentice socijalnog rada otkrile su nam svoj stav o postupcima Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić koje su zbog komentara na Facebooku o smrti djevojčice Nikoll, odnosno radu socijalnih radnika zaradile kaznenu prijavu.

Malena Nikoll preminula je početkom mjeseca zbog ozljeda koje je zadobila kada ju je, prema dosadašnjim saznanjima, pretukla majka. Dovedena je u bolnicu par dana prije Uskrsa, a liječnici su se neumorno borili da joj spase život, no nažalost nisu uspjeli.

Njezina smrt koja se, gotovo simbolično, dogodila na sam Uskrs, mogla bi postati simbol borbe protiv nasilja u obitelji. Taj bi događaj također trebao poslužiti kao pouka svima da ne okrećemo glavu. Cijela Hrvatska toga je dana nakratko zanijemila, a nakon početnog šoka došli smo do pitanja – jesmo li mogli više učiniti?

Nakon prvotne tišine počele su pljuštati optužbe oko toga tko je kriv. Facebook ratnici u komentarima kažu da je Vlada, Jelena Veljača i Nataša Janjić Medančić da su socijalni radnici, a socijalni radnici pak da Veljača ne zna baš puno o čemu govori i da poziva na javni linč te su je sukladno tome prijavili. Podsjećamo, protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić podnesena je prijava zbog Facebook komentara sljedećeg sadržaja:

– Krv im je*em uhljebarsku. – napisala je Veljača.
– Svi su ubojice. Svi odreda. Ignoranti smrdljivi. – odgovorila je Janjić Medančić.
– a plaća curi, bolovanja i pi*ke materine isto, iz proračuna. – piše ponovno Veljača.

Oko svega smo se obratili onima koji bi uskoro trebali i sami ući u sustav, studentima socijalnog rada, koji su htjeli ostati anonimni s obzirom na to da je tema delikatna. 

Studentica treće godine kratko je komentirala:

– Sloboda govora nije apsolutna, prema tome, ako vikneš u avionu bomba, dobit ćeš kaznu. Isto tako i Jelena Veljača koja piše to što već piše javno... Ne možeš govoriti bez da znaš o čemu govoriš.

Druga studentica se složila i dodala sljedeće:

– Nismo mi neke babaroge, nitko ne upisuje ovaj studij jer želi novce i slavu. Radimo najbolje što možemo, ali sustav je takav da jednostavno ponekad nemamo prostora za bolje. Smatram da je tužba opravdana jer govor mržnje nije nešto što bi se trebalo tolerirati. 

Dio javnosti osudio je socijalne radnike zbog toga što je svega nekoliko mjeseci prije tragičnog događaja djevojčica iz udomiteljske obitelji vraćena biološkoj, a u razgovoru za Novu TV majka žene koja je pretukla djevojčicu tvrdi da je biološki otac djeteta inzistirao da bude vraćena kako bi mogao dobiti dječji doplatak. Majka i otac nedugo su nakon što je djevojčica dovedena u bolnicu uhićeni.


Vezano: Studenti socijalnog rada, za rad u kakvom se to sustavu obrazujete?


Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede koje su kao posljedicu imali hospitalizaciju, no sada bi joj se trebalo suditi za nanošenje teških ozljeda s posljedicom smrti. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece, rekao je sudac Soldo još 3. travnja 2021. godine, piše Jutarnji list

Jelena Veljača za RTL je izjavila nešto što je i mnogim drugim ljudima bio povod za osudu socijalnih radnika:

– Sigurna sam da ste čuli da je procjena rizika bila da je rizik umjeren. Ja ne znam što znači umjeren rizik jer meni to govori da postoji rizik. Ukoliko postoji rizik za dvogodišnje dijete, zašto se ono vraća u biološku obitelj?

Socijalni radnici nisu svemogući, no njihova odluka i reagiranje na vrijeme, odnosno nereagiranje mijenjaju ljudske sudbine i zato je pitanje je li se ovakav ishod mogao predvidjeti. Međutim, kao što su nam otkrili i sami studenti, sustav im ponekad ne pruža prostor za bolje, pa umjesto upiranja prstom i potencijalnog zarađivanja tužbe ovakva pitanja treba ostaviti stručnjacima.

FOTO: INSTAGRAM (JELKA12/NANULANANULA)