LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Naizgled bezopasni

Ovo su TikTok-trendovi zbog kojih ćete razmisliti o izlasku iz kuće

Donosimo svjetski poznate Tik Tok trendove koji potiču rizično ponašanje i predstavljaju opasnost za osobu koja ih izvodi, ali i za ljude oko nje.

Donosimo svjetski poznate Tik Tok trendove koji potiču rizično ponašanje i predstavljaju opasnost za osobu koja ih izvodi, ali i za ljude oko nje.

Iako se na prvu ne čine kao takvi, TikTok-izazovi mogu biti opasni za život ili uzrokovati ozljede, kao što smo mogli vidjeti ovih dana na parkiralištu kod Buzina, kada se mladi vozač autom zabio u nekoliko ljudi. Nasreću, nije bilo smrtnih slučajeva, ali ozljede i trauma nisu izbjegnuti. Razgovarali smo sa studentom Mihaelom Farkašem (22) kojeg je cijela situacija razbjesnila.

To je krajnje degutantno ponašanje, nevjerojatno da su takve stvari danas postale normalne. Nikad nisam, a ni ne bih sudjelovao u tim trendovima jer to nema smisla, ugrozio bih svoj život, a i tuđi s takvim glupostima, objasnio je Mihael.

Koliko je Tik Tok opasan, potvrdio je i Ranko Rajović, stručnjak za inteligenciju djece u intervjuu za N1. Upozorio je da videoigre i izazovi poput viralnih trendova dovode do povećanja razine hormona dopamina, zbog čega se dijete osjeća sretno. Osim toga, postoji i osjećaj pripadnosti zbog kojeg raste želja za sudjelovanjem u trendovima.

Kada djeci date mobitel, kao da im date pištolj u ruke ako ih ostavite bez nadzora, rekao je Rajović.

Alarmantan je broj djece i mladih koji svakodnevno ispunjavaju Tik Tok-izazove, ali još više zabrinjava broj izazova koji uključuju vožnju. Ovo su jedni od
opasnih trendova koji su brzo postali viralni na TikToku te je u njima sudjelovao veliki broj ljudi.

 The Kia Boyz

Jedan od najopasnijih izazova koje je TikTok vidio je The Kia Boyz, a uključuje krađu auta, njegovo pokretanje na žicu, ludu vožnju uz zabijanje u sve što se nađe na putu i naposljetku vraćanje auta na mjesto u takvom stanju, ako se uopće još može voziti. Mreža je preplavljena videima izvođenja zločina, ali i ispovijestima žrtava koje su auto ostavile čitav u dvorištu, a ujutro se probudile i auto ih je dočekao razbijen ili ga uopće nije bilo, a ne znamo koja je od tih opcija gora.

 Cha-cha slide challenge

Još jedan viralni trend koji se radi tijekom vožnje i opasan je za sudionike, ali i ljude oko njih. Zbog toga što je cilj trenda pjevati i izvoditi pokrete tijekom pjesme, vozači odlutaju u suprotnu traku ili izvan ceste, što može biti opasno za sve druge sudionike u prometu, ali i pješake. 

Ovo su samo neki od brojnih trendova koji redovito uzrokuju ozljede, pa čak i smrtne slučajeve kod djece i mladih. Važno je biti svjestan opasnosti koja se skriva i ne poticati daljnje rizično ponašanje sudjelovanjem u takvim trendovima.


 
FOTO: PIXABAY