LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U Malvernu, SAD

Šokantan TikTok incident: učenici u osnovnoj školi ismijavali profesore uznemirujućim videima

Roditelji i nastavnici pozivaju na strože regulacije i bolju edukaciju mladih o odgovornom korištenju interneta.

Roditelji i nastavnici pozivaju na strože regulacije i bolju edukaciju mladih o odgovornom korištenju interneta.

U Malvernu, u Pennsylvaniji, učenici sedmih i osmih razreda priredili su nezapamćeni incident na TikToku, postavljajući uvredljive videosnimke, u kojima su imitirali svoje profesore. To je prvi poznati masovni napad te vrste u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi New York Times.

Oko 20 profesora — otprilike četvrtina osoblja Srednje škole Great Valley — otkrilo je da su postali žrtve lažnih računa koji su bili preplavljeni insinuacijama o pedofiliji, rasističkim memovima, homofobijom i izmišljenim seksualnim vezama među profesorima. Stotine učenika pregledavalo je, pratilo ili komentiralo te lažne profile, šireći dalje njihov štetan sadržaj.

Sve veći rast problematičnog korištenja društvenih mreža među europskoj mladeži



Taj incident izazvao je zabrinutost među nastavnicima i širim zajednicama, naglašavajući problem zloupotrebe društvenih mreža među mladima. Nekolicina profesora izrazila je strah da takve platforme doprinose smanjenju empatije među učenicima, omogućujući im da anonimno maltretiraju i vrijeđaju druge bez ikakvih stvarnih posljedica.
 

„Društvene mreže očito igraju ulogu u oblikovanju ponašanja djece, ali nažalost, često u negativnom smjeru.” – komentirala je jedna od pogođenih profesorica: „Ovakvi incidenti stvaraju neprijateljsko okruženje i narušavaju povjerenje između učenika i nastavnika.”


Taj događaj otvara važna pitanja o sigurnosti i odgovornosti na društvenim mrežama. Iako TikTok i slične platforme tvrde da imaju stroge smjernice protiv uznemiravanja, očito je da postoje propusti u njihovoj provedbi.
 

„Važno je da učenici shvate posljedice svojih postupaka online.” – rekao je jedan roditelj: „Moramo raditi zajedno kako bismo osigurali sigurnije digitalno okruženje za sve.”

IZVOR: NEW YORK TIMES
FOTO: CANVA PRO/CLARKAND COMPANY, ILUSTRACIJA