LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Aktualno: Pravilnik o prehrani

„Oprostite, ali ja bih ove jabuke ponio u dom''

No, najviše u cijelom Pravilniku za oko zapinje Članak 16. koji definira tko su Davatelji usluga i koje su njihove zadaće. Navode se i točke, odnosno slučajevi, u kojima Davatelj usluge čini povredu Pravilnika, a među njima je i ako se dopusti iznošenje hrane iz menze.

No, najviše u cijelom Pravilniku za oko zapinje Članak 16. koji definira tko su Davatelji usluga i koje su njihove zadaće. Navode se i točke, odnosno slučajevi, u kojima Davatelj usluge čini povredu Pravilnika, a među njima je i ako se dopusti iznošenje hrane iz menze.

Studenti su napokon dočekali veljaču i obećana sniženja cijena određenih namirnica u menzama, no rijetko tko je do kraja pročitao Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Tako, primjerice, dosta studenata nije upućeno da mogu ostvariti novu razinu prehrane ako nisu dobili mjesto u domu, kao i ako primaju pomoć za uzdržavanje. Od 2015. godine, Ministarstvo će imati pravo mijenjati cjenovne rangove svake akademske godine, kao i visine prava na prehranu.

U svrhu kontrole prehrane i zaprimanja određenih žalbi, osnovano je i Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane studenata. Ono se sastoji od dva studenta koje predlaže Hrvatski studentski zbor, jednog člana predloženog od strane Zajednice studentskih centara, jednog člana kojeg je predložio Rektorski zbor i jednog člana kojeg je predložio sam Ministar. Mandat članova traje dvije godine, a jedan član može biti maksimalno dva mandata u Nacionalnom povjerenstvu.

No, najviše u cijelom Pravilniku za oko zapinje Članak 16. koji definira tko su Davatelji usluga i koje su njihove zadaće. Navode se i točke, odnosno slučajevi, u kojima Davatelj usluge čini povredu Pravilnika, a među njima je i ako se dopusti iznošenje hrane iz menze. Taj pojam iznošenja hrane je širok, jer se i jedna banana, ili pak mandarina, smatraju hranom. Naravno, ne očekujte da će vas pustiti van sa zdjelom punom variva, no određene namirnice u ovu skupinu ne bi trebale stvarati problema. Iz ovog razloga obratili smo se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koji su nam ljubazno odgovorili na upit.

Novi Pravilnik o studentskog prehrani regulirao je studentsku prehranu na način da je stavljen naglasak na pripremi i konzumaciji cjelovitih obroka (menija). Glavna je intencija Ministarstva bila da se iz državnog proračuna u najvećem dijelu subvencioniraju cjeloviti obroci odnosno potiče priprema i konzumacija zdrave prehrane koja može zadovoljiti  osnovne dnevne  prehrambene potrebe studenata, a ne dodatni asortiman koji je u prethodnom razdoblju bio brojčano i financijski vrlo izražen i koji se uglavnom iznosio iz restorana. Takav je način poslovanja pojedinih restorana, koji su se pretvarali u neku vrst prodavaonica, predstavljao nepravilnost u sustavu te utjecao na neracionalno povećanje sredstava iz državnog proračuna.

Kako bi se spriječile i ostale nepravilnosti u sustavu (korištenje studentske prehrane od strane osoba koje nemaju status studenta te iznošenje većih količina namirnica iz pojedinih restorana) povjerenstvo koje je radilo na izradi Pravilnika zauzelo je mišljenje da je potrebno ograničiti mogućnost iznošenja prehrambenih namirnica iz restorana, kao i ustrajati na praksi konzumiranja jela u studentskom restoranu u kojem je isto pripremljeno, kao što je i praksa svih koji koriste uslugu bilo kojeg restorana.

U svakom slučaju, nadamo se da vas stričeki i tete ne budu zadržali pri izlasku iz menze zbog jedne jabuke. Ako se to dogodi, trepćite okicama. Možda pomogne.

FOTO: STUDENTSKI.HR