LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatska

Održano natjecanje farmaceuta u konzultacijskim vještinama

Održano je tradicionalno natjecanje u konzultacijskim vještinama za studente farmacije. Pobjednicom je proglašena Martina Drljanovčan, studentica pete godine.

Održano je tradicionalno natjecanje u konzultacijskim vještinama za studente farmacije. Pobjednicom je proglašena Martina Drljanovčan, studentica pete godine.

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) organizirala je već tradicionalno natjecanje studenta u konzultacijskim vještinama za studente četvrte i pete godine farmacije, koje se održavalo od 2. do 4. ožujka 2016. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Natjecanje svake godine iznova podupire projekt Udruge, što ustupkom prostorija, što svojim stručnjacima iz područja farmakologije, farmakoterapije, ljekarničke srbi i sociologije, koji održavaju predavanja i radionice te sudjeluju kao članovi komisije u finalu, a također financijski uvelike pomaže uspješnom provođenju projekta. Izvorna zamisao Natjecanja potječe od Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) pod nazivom Patient counseling event (PCE).

Ove godine odlučili su se za prilično zahtjevnu temu Bolesti modernog doba – (Po)moć antidepresiva i anksiolitika. Cilj je bio naglasiti da ljekarnik ima veliku ulogu u savjetovanju primjene ove skupine lijekova s obzirom na osjetljivost problematike, ali i potencijalnu neadherenciju pacijenata prema farmakoterapiji koju uzimaju te ukazati kako i ovi lijekovi, kao i svi drugi, postaju lijekom tek uz stručan savjet ljekarnika.

Natjecanje je prvog dana otvorio pozdravom ravnatelj Ljekarni Prima Pharme mag. pharm Ivan Gregov, koje su svojom donacijom osigurale sredstva za natjecanje i fond nagrada za pobjednike. Nakon kratkih uvodnih riječi magistra Gregova i koordinatorice natjecanja, studentice Dalije Vađunec, 30 natjecatelja odslušalo je predavanje iz farmakologije na temu antidepresivi i anksiolitici, koje je održala izv. prof. dr. sc. Lidija Bach-Rojecky. Nakon kratke pauze, uslijedila je farmakoterapijska radionica pod vodstvom magistre Ivane Marinović iz KB Dubrava, koja je natjecateljima predočila četiri različita slučaja na temu. Primjeri su bili raznoliki, zanimljivi i vrlo izazovni. Na kraju dana uslijedila je pismena provjera stečenog znanja na predavanju i radionici kako bi se selektiralo 12 finalista.

Drugog dana doc. dr. sc. Iva Mucalo i dr.sc. Maja Ortner-Hadžiabdić održale su konzultacijsku radionicu koja je bila podijeljena u dva dijela. U prvom su se dijelu natjecatelji upoznali s obrascem za uzimanje medikacijske povijesti, koji usmjerava ljekarnika kako na pravi način voditi konzultaciju s pacijentima. Drugi dio radionice bio je još interaktivniji, kada su bili prikazivani video isječci dobre i loše konzultacije, koje su potom komentirali i na taj način uvidjeli što se od njih očekuje u finalu.

Završnog dana održano je finale i konzultacije u autentičnom ljekarničkom okruženju, u prostoru stare ljekarne na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Uloge lažnih pacijenata pripale su asistentima s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, mag. pharm. Mariji Kindl i mag. pharm. Hrvoju Rimcu, dok su se s druge strane recepture izmjenjivali natjecatelji u ulozi ljekarnika. Njihov zadatak bio je ispravno savjetovati pacijenta o terapiji. Sama konzultacija bila je ograničena vremenom od desetak minuta, a finalisti su se na različite načine snašli u nastaloj situaciji. Sve se to odvijalo pod budnim okom ocjenjivačke komisije – prof. dr. sc. Živke Juričić, doc. dr. sc. Ive Mucalo, izv. prof. dr. sc. Lidije Bach-Rojecky, mag. pharm. Ivana Gregova i dr. sc. Maje Jakševac-Mikša, izvršne direktorice Hrvatskog farmaceutskog društva, koje je i ove godine podržalo projekt doniravši pobjednici Natjecanja kotizaciju za kongres u Šibeniku na temu Ljekarništvo i farmaceutska industrija 2020.

Neki su se natjecatelji snašli bolje od drugih, imali veću ili manju tremu, ali svi su se zaista trudili te nakon odrađene konzultacije poslušali komentare i tople savjete ocjenjivačke komisije. Nakon svih 12 natjecatelja uslijedilo je kratko vijećanje članova komisije i zbrajanje dodijeljenih bodova. Jednoglasno je pobjednicom proglašena studentica pete godine Martina Drljanovčan, a drugo, odnosno treće mjesto osvojili su Glorija Parmać s četvrte i Marko Kolarić s pete godine studija.

FOTO: CPSA
 
FOTO: CPSA