LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijski klub

Održana je jubilarna 10. konferencija „Consulting day“ na temu umjetne inteligencije

Zanimljivi panelisti govorili su na temu „AI u poslovanju - Nova strateška paradigma” te su studentima približili njenu primjenu, regulaciju, izazove i slično.

Zanimljivi panelisti govorili su na temu „AI u poslovanju - Nova strateška paradigma” te su studentima približili njenu primjenu, regulaciju, izazove i slično.

Financijski klub je u petak, 24. studenog 2023. godine organizirao jubilarnu desetu konferenciju „Consulting day”, čija je tema bila „AI u poslovanju - Nova strateška paradigma”.

Konferencija se bavila temama regulacije i etike AI sustava pa i samim rizicima koji dolaze uz pojavu AI-a te primjenom AI-a kako u znanstvenom području, tako i u industriji. Panelistima se pridružio i potpredsjednik financijskog kluba Sven Barac, koji je imao ulogu moderatora.
 

„Ponosno ističemo da smo mi kao Udruga nastavili tradiciju uključivanja akademskog i poslovnog svijeta. Stojimo pred velikim promjenama i hrabrim predviđanjima, no povijest nas uči važnosti očuvanja suštine i dobre prosudbe, posebice kada je riječ o uzbuđenju koje donosi umjetna inteligencija.“ – rekli su iz Financijskog kluba.

 

VEZANO: Ne možete položiti autorska prava na umjetnička djela AI-ja



Na konferenciji je sudjelovalo nekoliko panelista, a prva tema bila je etička i regulatorna dimenzija AI-a.

 

„Želimo se zahvaliti našim gostima Dženet Garibović ( Regulatory and Legal Affairs Senior Manager at PWC), Velimiru Doležalu ( Associate Director in Management Consulting at KPMG Croatia) i Zvonimiru Meašiću (Senior Consultant at Deloitte Croatia) na vrlo konkretnim primjerima rizika koje sa sobom nose modeli umjetne inteligencije te na vrlo zanimljivim gledištima.“ – poručili su iz Kluba.

FOTO: FS, PR
 

Drugi panel bavio se primjenom AI-a u poslovanju i znanosti, a predavači su bili partneri Daniel Lenardiću ( Partner responsible for Management Consulting services at KPMG Croatia and Bosnia and Herzegovina) i Andrej Šimatić ( Partner at BlueRock Consulting) te profesor Zvonko Kostanjčar s Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu i profesorica Mirjana Pejić Bach s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
 


VEZANO: Umjetna inteligencija u kreativnim i kulturnim industrijama



Profesori su dali uvid u korištenje AI-a u akademske svrhe, dok su partneri ispričali nešto više o AI-ju u poslovanju te kako bi ono utjecalo na samo izvršavanje svakodnevnih poslova.

FOTO: FS, PR
 

Na konferenciji su spomenute i zanimljivosti povezane s umjetnom inteligencijom poput startup-ova u Republici Hrvatskoj. Kao glavni primjer startup-a naveden je Damir Sabol s jednim od najuspješnijih startup-ova Photomath i internet service provider Iskon internet.
 

,,Umjetna inteligencija je proizašla iz akademske zajednice, stoga vjerujemo da je nužno nastaviti njegovati ovu kulturu izvrsnosti i suradnje poslovnog te akademskog svijeta, kako za generacije koje dolaze, tako i za nas", zaključili su iz Kluba.

FOTO: FS PR