LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inozemne visokoškolske kvalifikacije

Odluka o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH: vratiti se u Hrvatsku i ne moći dobiti posao za koji smo se školovali?

Vijest o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH u Hrvatskoj iznenadila je studente koji studiraju u tim susjednim zemljama. Prema toj odluci hrvatski studenti neće moći nastaviti visoko obrazovanje u Hrvatskoj niti se zaposliti. Zašto je tome tako, čime je to određeno, je li odluka konačna?

Vijest o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH u Hrvatskoj iznenadila je studente koji studiraju u tim susjednim zemljama. Prema toj odluci hrvatski studenti neće moći nastaviti visoko obrazovanje u Hrvatskoj niti se zaposliti. Zašto je tome tako, čime je to određeno, je li odluka konačna?

Studiranje u susjednim zemljama praksa je mnogih hrvatskih studenata. Zato ih je vijest o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH u Hrvatskoj itekako iznenadila. Vratiti se u Hrvatsku nakon studija i ne moći pronaći posao u struci nije nikako poželjan ishod studiranja. Što je dovelo do ovakve odluke i postoji li mogućnost da se ona promijeni?

Odgovor na pitanje zašto se u Hrvatskoj neće moći priznati diplome iz Srbije i BiH može dati Agencija za znanost i visoko obrazovanje jer u nadležnosti te institucije provodi se postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. To znači da AZVO ima ovlast potvrđivanja vrijednosti kvalifikacije stečene na određenoj viskokoobrazovnoj instituciji u inozemstvu. Akreditaciju viskokoobrazovnim institucijama s jedne strane daje matična država, a s druge strane postupak vrednovanja treba obaviti i Europski registar za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja. Također, Agencija za visoko obrazovanje pojedine države treba biti članom Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju kako bi visokoškolske kvalifikacije stečene u određenoj državi bile priznate u drugim državama.

Na ovom se pravilu Lisabonske konvencije temelji odluka o nepriznavanju visokoškolskih kvalifikacija stečenih u Srbiji i BiH. Naime, te države ne ispunjavaju sve odredbe po kojima bi se njihove diplome mogle priznati u Hrvatskoj. Visokoobrazovne institucije unutar Srbije i Bosne i Hercegovine Europski registar nije akreditirao i nisu članice Europske udruge. Stoga je odluka da se kvalifikacije iz Srbije i BiH ne priznaju u Hrvatskoj opravdana te iz ovoga proizlazi da odluka zapravo nije bila u rukama hrvatske, već europske komisije.

Srbija i BiH nepriznat su status zadobile zbog pronađenih nedostataka u osiguravanju kvalitete visokoškolskog obrazovanja. Ako srpska Komisija za akreditaciju otkloni nedostatke u za to određenom roku, vratit će joj se članstvo u Europskoj udruzi, a time i u Europskom registru. Dakle, odluka o nepriznavanju diploma iz Srbije u Hrvatskoj nije definitivna. Studentska mobilnost između Hrvatske i susjednih balkanskih zemalja s vremenom bi se mogla nastaviti.

FOTO: JASNA OŽANIĆ