LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska podrška

Odgovori na nedoumice oko prijava na Natječaj za državnu stipendiju

Odlična je vijest ove godine bila da se broj državnih stipendija višestruko povećao – čak 10 000 stipendija država će dodijeliti studentima. Prijave su pri kraju, a još postoje nedoumice oko postupka, zbog čega donosimo rješenja za glavne nejasnoće.

Odlična je vijest ove godine bila da se broj državnih stipendija višestruko povećao – čak 10 000 stipendija država će dodijeliti studentima. Prijave su pri kraju, a još postoje nedoumice oko postupka, zbog čega donosimo rješenja za glavne nejasnoće.

Vrijeme za prijavu na Natječaj za državnu stipendiju traje od 12. listopada 2017, a zatvara se u ponedjeljak, 6. studenog 2017. Tko nije podnio svoju prijavu ima još malo, ali dovoljno vremena da to učini, i to putem službene stranice pomoću AAI@EduHr identiteta. Premda je proces vrlo detaljno objašnjen u uputama koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, studenti znaju imati nedoumica prilikom ispunjavanja zahtjeva, stoga donosimo rješenja za najčešće od njih.

Svakom su studentu automatski uneseni podaci koje je već dao prilikom upisa na fakultet. Međutim, može se dogoditi da mu nije promijenjen status smještaja u studentskom domu. Kako je potrebno potpisati točnost podataka pod krivičnom odgovornošću, pojavljuje se opravdan strah jer nije moguće promijeniti taj status. Situacija se može riješiti na način da student zatraži u upravi studentskog doma u kojem boravi potvrdu da je smješten u istom. Ona se u većini slučajeva dobiva odmah pa on može s potvrdom krenuti u referadu svojeg fakulteta. Nakon dostavljanja potvrde fakultetu, podaci će se u sustavu ažurirati. Ako se iz nekog razloga to ipak ne dogodi, potrebno je pokrenuti novi obrazac. Preporučljivo je i potvrdu iz studentskog doma priložiti kao neobvezan prilog.

Isto tako, dogodi se da je student promijenio podatke na osobnoj iskaznici, a u sustavu nisu ažurirani. U tom slučaju nije potrebno intervenirati jer je stipendiju moguće dobiti i sa starim podacima. Eventualno može priložiti kopiju nove osobne iskaznice.

Što se tiče potvrda o školovanju braće i sestara, sustav će izbaciti za svakog studenta treba li priložiti potvrdu ili ne.

Podatke o dohotku svakog člana kućanstva ne treba upisivati jer ih Ministarstvo preuzima elektoriničkim putem. Mnogi se pitaju ulazi li njihova prošlogodišnja stipendija te zarada preko student servisa u prihode koji se razmatraju za dodjelu stipendije. Odgovor ide u prilog studentu: stipendije i zarada od poslova preko student servisa koja ne prelazi propisanu granicu neoporezivi su, stoga se ne uzimaju u obzir.

I na kraju, slati priloge fotografirane ili skenirane svejedno je ako je fotografija kvalitetna kao i skeniran dokument. Ako su prilozi fotografirani pametnim telefonom, moguće je skinuti aplikaciju za pretvaranje fotografije u sken za mirnu savjest.

FOTO: PIXABAY