LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
12. ciklus Otvorenog četvrtka

Od čega boluje zdravstveni sustav u Hrvatskoj?

Najavljeno je četvrto popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti „FUZ& JA” Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Najavljeno je četvrto popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti „FUZ& JA” Filozofskog fakulteta u Osijeku.

U četvrtak, 11. siječnja 2024., održat će se četvrto popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti, FUZ&JA, Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno Od čega boluje zdravstveni sustav u Hrvatskoj?

Na tribini će sudjelovati Ivica Belina, prof. (Koalicija udruga u zdravstvu), izv. prof. dr. sc. Aleksandar Džakula (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Snježana Ivčić (HAZU/Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) te Nataša Škaričić, prof. (Novosti). Tribina će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvorena za javnost. Događanje će se prenositi i preko YouTube kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi preko chata.
 

VEZANO: 12. ciklus Otvorenog četvrtka: Elena Ferrante, genijalna spisateljica


 

Zanimljivosti o tribini


Zdravstveni je sustav u Hrvatskoj od 1990-ih suočen s krizama izazvanima nedostatnim ulaganjima u sustav te paralelno s pokušajima prilagođavanja tržištu, to jest njegovom privatizacijom. U pokušaju spašavanja i osiguravanja njegova funkcioniranja tijekom tri desetljeća provedeno je preko dvadeset zdravstvenih reformi, većinom bez rezultata. Uslijed svih reformi koje su provedene, današnji zdravstveni sustav uvelike je privatiziran i potkapacitiran što se tiče ljudskih resursa, zdravstvenih ustanova te opreme i tehnologije. Iako i dalje živi ideja o solidarnom javnom sustavu koji je dostupan svima, u stvarnosti to nije tako.

U okviru te tribine razgovarat će se o nekoliko aktualnih problema s kojima se suočavamo kao korisnici i kao pružatelji usluga. Neke su teme dugogodišnji problemi, poput lista čekanja za dijagnostičke postupke i korupcije u zdravstvu, a neke su novijeg datuma i tiču se funkcioniranja primarne zdravstvene zaštite nakon pandemije COVID-19, zaštite podataka, cijepljenja i migrantskih radnika.

FOTO: Plakat tribine, FFOS
 

Sudionici tribine


Ivica Belina od 2014. godine predsjednik je Koalicije udruga u zdravstvu. Svoje djelovanje posvetio je pitanjima kao što su ravnopravan pristup zdravstvenoj skrbi, aktivna uloga pacijenata u njihovu liječenju te zdravstvene politike na nacionalnoj, razini EU-a i globalnoj razini. Od 2016. godine aktivan je u području skrbi za rak i zagovaranju potreba pacijenata oboljelih od raka. Na nacionalnoj razini uspostavio je neformalnu platformu Udruga pacijenata oboljelih od raka.
 

VEZANO: Mentalno zdravlje i internet: istraživanje s drugačijim rezultatima



Na međunarodnoj razini predstavlja Koaliciju udruga u zdravstvu u Europskom forumu pacijenata, Europskoj zakladi za pluća i Europskom savezu za personaliziranu medicinu. Jedan je od osnivača FT3 saveza (From Testing To Targeted Treatments), multisektorske globalne organizacije za promicanje precizne medicine. Od 2017. godine član je Središnjeg etičkog povjerenstva Republike Hrvatske, kao i Povjerenstva za sigurnu primjenu lijekova pri HALMED-u, gdje predstavlja pacijente.
 
Aleksandar Džakula diplomirao je i doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završio je specijalizaciju iz javnog zdravstva. U području upravljanja u zdravstvenim sustavima usavršavao se u SAD-u te Francuskoj. Zaposlen je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite.

Profesionalno je usmjeren na područje unaprjeđenja zdravstvene politike te izradu specifičnih studija i intervencija usmjerenih na pitanja prava na zdravlje i dostupnosti zdravstvene zaštite. Objavio je više od pedeset znanstvenih i stručnih radova. Od 2015. godine vodi program operativnih istraživanja Public Health Hub (PUB HUB) usmjeren na područje optimizacije zdravstvene zaštite.

Snježana Ivčić članica je Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju te se aktivno bavi analizom zdravstvenih politika. Istražuje povijest i razvoj zdravstva, povijest sestrinstva, privatizaciju zdravstvenih sustava te utjecaj EU-a na zdravstvene politike država članica. Povremeno piše analitičke tekstove o zdravstvenoj politici. Sudjelovala je u projektu Kontinuitet društvenih sukoba u Hrvatskoj 1987. – 1991. od 2013. do 2020. godine. Zaposlena je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
 

VEZANO: Jesu li zdrave varijante čipsa stvarno zdravije?



Nataša Škaričić filozofkinja je i profesionalna novinarka od 1991. godine. Specijalizirala se za istraživačko novinarstvo i zdravstvenu politiku. Pisala je i uređivala u mnogim hrvatskim medijima, poput Slobodne Dalmacije, Globusa, Jutarnji.hr, Business.hr, Una Worlda itd. Pisala je kolumne za znanstveni časopis Croatian Medical Journal i izvještaje za British Medical Journal, a trenutno piše komentare i analize za tjednik Novosti.

Dobitnica je brojnih strukovnih nagrada (nagrada HND-a za istraživačku novinarku godine 2005., nagrada za novinarku godine koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija 2005., nagrada HND-a Novinarka godine 2012.). Autorica je nekih od najvažnijih istraživačkih priča domaćeg novinarstva, pri čemu je sa svojim tekstovima skrenula pozornost javnosti na brojne afere i probleme javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Autorica je poglavlja u knjigama Je li hrvatski zdravstveni sustav – sustav? i Korupcija u hrvatskom zdravstvu, kao i brojnih stručnih radova o medijima, korupciji i zdravstvenom sustavu.
FOTO: PR, FFOS