LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Događaj u organizaciji udruge logOS

O predrasudama se govori s predrasudama – studenti najavljuju izlaganje posvećeno Hans-Georgu Gadameru

Profesor Boško Pešić predavanje će usmjeriti kako na povijesno-filozofski pregled nastanka i razvoja predrasuda tako i na osvjetljavanje njihovoga hermeneutičkog značenja.

Profesor Boško Pešić predavanje će usmjeriti kako na povijesno-filozofski pregled nastanka i razvoja predrasuda tako i na osvjetljavanje njihovoga hermeneutičkog značenja.

Udruga studenata filozofije logOS nastavlja s ciklusom izlaganja, a ovog je puta posvećeno suvremenom filozofu Hans-Georgu Gadameru povodom njegova rođendana. Održat će ga izv. prof. dr. sc. Boško Pešić 11. veljače s početkom u 18 sati. 

Tema su događaja – predrasude.

– O predrasudama se danas u velikoj mjeri govori s predrasudama. Obrazloženje ovakvoga jednog frazema polazi od stava da se predrasude kao moralno dvojben čin dijelom neutemeljeno promatraju posve otrgnuto od svekolikih procesa razumijevanja koji posreduju ono u nama još neosviješteno. No, ako bismo tradiciju postavili kao terminus a quo hermeneutičkog problema razumijevanja, ona takozvana legitimna vrsta predrasuda odnosila bi se upravo na očuvanje značajnog dijela razumijevanja od prijeteće izloženosti zabludama. U predrasudama, iako isprva duboko nesvjesno, krije se osobiti način posredovanja između prošlosti i budućnosti. Savjesti mišljenja kojoj takvo što ne izostaje utoliko neminovno pripada svijest o vlastitim predrasudama. Razumijevanje za Gadamera pritom nije ništa drugo nego prodor u stjecaj okolnosti, naime, u sam događaj stvari, dok pred(ra)sud(a) (Vor-urteil) u ogoljenom značenju riječi predstavlja onaj privremeni sud (Urteil) koji se donosi prije konačnog pravorijeka o određenju stvari. Prosvjetiteljstvo je pak smatralo da za volju slobodnog i neopterećenog istraživanja predrasudama valja zadati coup de grâce. U tom smislu Gadamer, uzvraćajući, upozorava na temeljnu predrasudu prosvjetiteljstva koja propisuje svojevrsnu predrasudu protiv predrasuda, uopće i time dokidanje moći predaje. Više o tome bit će riječi u predavanju koje će svoju zaokupljenost usmjeriti kako na povijesno-filozofski pregled nastanka i razvoja predrasuda tako i na osvjetljavanje njihovoga hermeneutičkog značenja. – navode iz udruge logOS.

Izlaganje je moguće pratiti na Zoomu sa sljedećim podacima:

https://zoom.us/j/93782982033
Meeting ID: 937 8298 2033
Passcode: 7231702

FOTO: UNSPLASH