LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti protiv novog pravilnika o porezu na dohodak

Novi porezi digli studente na noge, Zbor neće dopustiti da se studente oporezuje

Novi pravilnik o porezu na dohodak kojim se oporezuje zarada studenata u iznosu većem od 15 000 kuna odjeknuo je društvenim mrežama, a studenti su se u rekordnom roku počeli buniti. Osnovane su stranice koje potiču na izmjenu zakona, a u tijeku je i organiziranje prosvjeda.

Novi pravilnik o porezu na dohodak kojim se oporezuje zarada studenata u iznosu većem od 15 000 kuna odjeknuo je društvenim mrežama, a studenti su se u rekordnom roku počeli buniti. Osnovane su stranice koje potiču na izmjenu zakona, a u tijeku je i organiziranje prosvjeda.

Novi pravilnik o oporezivanju zarade studenata od početka 2017. godine u rekordnom je vremenu odjeknuo svim društvenim mrežama. Podsjetimo, prema novom pravilniku studentima će se zarada oporezivati ako u godini zarade više od 15 000 kuna. Povrat poreza će dobiti u sljedećoj godini, međutim studentima koji ne primaju stipendiju i kojima je i dosadašnji iznos jedva dovoljan za sve mjesečne troškove, ovakav pravilnik je došao kao hladan tuš.

U vrlo kratkom roku vijest se proširila svim društvenim mrežama, portalima i mrežnim stranicama studentskih zborova, a studenti ju nisu prihvatili mirne duše. Naime, prva reakcija je bila osnivanje peticije za izmjenu pravilnika o porezu na dohodak gdje se traži da se neoporezivi iznos vrati na 50 000 kuna godišnje. Zatim je osnovana Facebook stranica Prosvjedi-Izmjena pravilnika o porezu na dohodak gdje se traži da studenti dignu glas i pobune se protiv novog pravilnika. Stranicu je u manje od sat vremena podržalo više o 1300 studenata.

Na kraju, organiziran je i događaj za 08. siječnja 2017. godine, točnije prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu pod nazivom Borba studenata protiv poreza na dohodak i to od 12:00 do 15:00 sati. Hoće li se prosvjed zaista i održati pokazat će vrijeme i događaji u narednih par dana.

Hrvatski studentski zbor također se oglasio na ovu temu. Na svojoj Facebook stranici objavili su sljedeće:

Drage studentice i studenti,
Hrvatski studentski zbor od ranog jutra pokušava riješiti novonastalu situaciju s poreznim promjenama. Iste smatramo nedopustivima i pozvali smo na hitnu promjenu sve nadležne u Ministarstvu financija i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Važno je naglasiti kako je ova izmjena nažalost nastala bez konzultacije sa Hrvatskim studentskim zborom, zbog čega smo neugodno iznenađeni. Zaista je sramotno da studenti s jedne strane ne dobivaju dovoljnu potporu u vidu stipendija, zbog čega moraju raditi, dok ih se s druge strane poreznim nametima na ovaj način kažnjava. Potvrđeno nam je da će se brzo očitovati ministar Marić te da ćemo početkom idućeg tjedna imati sastanak u Ministarstvu financija kako bi riješili problem. Pratite nas jer ćemo vam javljati sve nove informacije. I ne brinite, nećemo dopustiti da dođu u realizaciju ovakvi nenajavljeni pravilnici.

U iščekivanju očitovanja ministra Marića nastavit ćemo pratiti nadolazeće događaje.

FOTO: FACEBOOK: PROSVJEDI - IZMJENA PRAVILNIKA O POREZU NA DOHODAK