LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Budući učitelji

Nova vrsta prakse za studente Učiteljskog fakulteta

Studenti Učiteljskog fakulteta praksirat će se i u manjim, područnim školama.

Studenti Učiteljskog fakulteta praksirat će se i u manjim, područnim školama.

Više od tisuću je malih područnih škola i odjela u Hrvatskoj. Nerijetko u njima učitelji predaju u kombiniranim razredima u kojima zajedno sjede učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih. No, za takav rad na fakultetu buduće učitelje, baš i ne educiraju, nego se snalaze sami. No, nešto će se ipak promijeniti, prenosi HRT.

Prvi razred, vi ćete ponoviti slovo koje smo danas učili. Treći razred radi zbrajanje i oduzimanje, a četvrti Petar malo ponavljamo vrste riječi.

Tako to u mnogim područnim školama izgleda. Rad s dva, tri ili četiri razreda odjednom mnogim je učiteljima svakodnevica. Vole svoj posao, ali to je teško. Posebice zato što na ih fakultetu za takav način rada nisu pripremili.

– Mi učitelji u kombiniranim razredima snalazimo se kako znamo i umijemo. Pratimo literaturu, razgovaramo sa starijim kolegicama i jednostavno se snalazimo što najbolje znamo i umijemo. – kaže za HRT Tatjana Boltužić, učiteljica Područne škole Farkašić, OŠ Mladost iz Lekenika.

– Moj prvi susret u ovoj školi je bio takav da sam odmah drugi dan došao kod naše pedagoginje u našu matičnu školu i rekao da dajem otkaz jer se ne snalazim u četverorazrednoj kombinaciji. – prisjeća se za HRT Tihomir Pleša, učitelj Područne škole Vojakovački Osijek, OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca.

Da tim učiteljima nije lako, priznaje i profesorica Vesna Budinski s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Napominje kako se ti učitelji snalaze sami jer su na fakultetu stjecali djelomično praktična metodična znanja, ali ne i samu hospitaciju i takvo izvođenje nastave.

Upravo će područna škola učitelja Tihomira Pleše postati vježbaonica, a on će nakon 30 godina rada u kombiniranim razredima – biti mentor. U njegovu vježbaonicu dolazit će učitelji Učiteljskog fakulteta kako bi vidjeli metodičku artikulaciju rada u takvim odjeljenjima, najavila je Budinski.

A učiteljica Željana Mrvoš iz Područne škole Lanišće, OŠ Vazmoslav Gržalja iz Buzeta, ima recept za sve one koji će se možda već od jeseni naći, kao ona prije 15 godina, u razredu s učenicima različite dobi. Najbolja je, kaže – dobra priprema i organizacija.
FOTO: UNSPLASH