LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Barbarom Grgić

Nimalo obična studentica koja stoji iza Instagram profila beli.zagreb.grad

Bivšoj članici portala Studentski.hr Barbari Grgić Instagram profil koji vodi nerijetko postaje ispitna literatura. Porazgovarali smo s njom o tome kako pridonosi digitalnoj povijesti u Hrvatskoj.

Bivšoj članici portala Studentski.hr Barbari Grgić Instagram profil koji vodi nerijetko postaje ispitna literatura. Porazgovarali smo s njom o tome kako pridonosi digitalnoj povijesti u Hrvatskoj.

Predivne slike grada Zagreba uz edukativne opise ono su što možete pronaći na Instagram profilu beli.zagreb.grad koji u ovome trenutku ima preko 10 000 pratitelja, a za sada samo petstotinjak objava. Digitalna frajla zbog koje vam povijest neće biti dosadna. Luta uokolo, osluškuje što govore ulice Zagreba i digitalizira povijest. – stoji u opisu profila.

Iza njega se krije studentica Barbara Grgić. Naizgled obična djevojka, a zapravo daleko od toga, ova je dvadesetogodišnja studentica kroatologije i latinskog jezika na Hrvatskim studijima u Zagrebu i bivša članica lektorskog, novinarskog i CM tima portala Studentski.hr.

Izvor: Barbara Grgić

Čime se baviš kad ne studiraš?

Kad nisam još samo jedna obična studentica, radim za Netokraciju, vodeći nezavisni magazin posvećen digitalnom poslovanju, marketingu i kulturi u Hrvatskoj. Upravo me je iskustvo u Studentskom.hr dovelo do prvog posla, pa bih ovom prilikom htjela pozvati i druge studente da ulože svoje vrijeme u volontiranje. Ne samo da ćete dobiti izvrsnu priliku za stjecanje iskustva kroz praksu koju većina fakulteta još uvijek ne nudi, nego ćete i proširiti svoju mrežu poznanika i poslovnih partnera, naučiti kako rade velike firme, imati priliku sudjelovati u brojnim projektima i humanitarnim akcijama i dobiti puno više mogućnosti koje vam se otvaraju samo jednim klikom na Prijavi se. Vjerujte mi, upravo mi je Studentski.hr potpuno promijenio i privatni i poslovni život.

Koliko dugo živiš u Zagrebu?

Već tri godine, iako mi se čini kao da sam tek jučer došla. Kad ste okruženi mogućnostima, svaki je dan nova prilika za krenuti ispočetka na bilo kojem polju. Dolazim iz grada Knina, srca Dalmatinske Zagore, u kojem se prilike ne pružaju svaki dan, pa sada niti jednu minutu ne uzimam zdravo za gotovo. Život se promijeni samo jednom promjenom adrese, a stane u jedan putni kofer. Odabir fakulteta koji se na prvi mah činio sasvim pogrešan, ispostavio se kao najbolji mogući odabir jer da nisam tako odabrala, ne bih bila ekspert u spajanju kraja s krajem; poput povijesti i digitalnog marketinga, klasične književnosti i blog postova, prijevoda Ciceronovih govora i organiziranja brojnih konferencija. Treba ići putevima kojima ne ide većina, koliko se god oni činili sumanuti.

Otkud tolika ljubav prema Zagrebu?

Kako ne biste voljeli grad koji vam toliko toga pruža? Ovdje svatko može naći nešto za sebe i uvijek se nešto događa. Ne razumijem studente koji dođu u Zagreb i jedina im je ruta faks-menza-studentska soba. Toliko toga trebate vidjeti, istražiti i upoznati. Jedino sredstvo koje u to trebate uložiti jest vrijeme. A vrijeme uloženo u upoznavanje nečeg novog i izlazak iz zone komfora nikad nije uzalud potrošeno.

Kako si se odlučila na vođenje profila?

Jedna sam od onih koja je na osobnom profilu imala više slika prirode i znamenitosti nego izlazaka, selfija i hrane, pa je sve tako i krenulo. Znala sam da će mi glavna tema u idućih par godina biti Zagreb, pa sam se uz nagovor mojih cura s Kampusa Borongaj odlučila na otvaranje Instagram profila.

 

Screenshot: Instagram/beli.zagreb.grad

Što ti ljudi najčešće komentiraju na objave?

Moram priznati da oduševljenje takvim načinom komunikacije ne jenjava ni nakon gotovo godinu dana. Uvijek se nađe netko nov tko je pukim slučajem naletio na moj profil. Skoro svaki dan nauče nešto novo, zato je toliki i odaziv. Da su to samo lijepe fotografije bez namjene i svrhe, s vremenom bi i dosadile.

Zarađuješ li na tome?

Iako je to uvriježeno mišljenje većine, ne. Nisam takav tip profila niti sam krenula u to s namjerom da nešto zaradim. Jedina namjera koju trenutno imam jest da pridonesem digitalnoj povijesti u Hrvatskoj, o čemu sam napisala i kratak blog post za agenciju Markething.

Kako se odlučiš za temu?

Nema tu velike filozofije, kako mnogi misle. Jednostavno šećem, fotografiram i usput učim o lokacijama kojima se krećem. Ako mi je nešto od tog baš u tom trenutku i tema na fakultetu, tim bolje. Evo, baš u ponedjeljak imam ispit o arhitekturi u Hrvatskoj. Upravo će mi vlastiti Instagram biti jedna od ispitne literature.

Screenshot: Instagram/beli.zagreb.grad
 
Jesi li dobila kakvo posebno priznanje?

Za projekt Beli Zagreb Grad, kao i ostale izvannastavne aktivnosti poput volontiranja u Studentskom.hr i na drugim portalima, dobila sam Pročelnikovo priznanje. Uz brojna gostovanja u medijima poput HRT Radio Sljeme, Z1 Televizije, Collage.hr, Zagreb.info, lokalnih medija poput HUKNET i Feral News, Pročelnikovo mi je priznanje najdraža nagrada jer ipak, nije jednaka evaluacija studenta koji samo studira i studenta koji se uz studiranje bavi i drugim vannastavnim aktivnostima, bio to posao, projekt ili volontiranje. Po meni to nikad neće biti isti studenti, ma koliko se izvlačili na težinu fakulteta.

Što ti je bilo najposebnije tijekom rada na Studentskom, ali i na svome profilu?

Ono što ćete najviše pamtiti u svakom poslu ili projektu svakako su osjećaji koje su drugi ljudi izazvali u vama. U svakom poslu treba polaziti od ljudi. Ako nešto prodajete, krenite od sebe – biste li vi to kupili? Ako nešto pišete – biste li vi to pročitali?

U Studentskom.hr upoznala sam različite ljude s različitim pristupom problemu/temi i s različitom komunikacijom u timu. Zajednička stvar jest da svi imaju kvalitete, ali i polja na kojima je potrebno dodatno raditi. Takvo nešto može se manifestirati samo u timskom radu. Nikad ne bih otkrila koliko sam jaka na području novinarstva, društvenih mreža i jezika da nije bilo ovog portala. Isto tako nikad ne bih naučila poslagati prioritete i pustiti ono što treba otići jer dolazi nešto novo. Ne bilježiš praksu samo u životopisu, nego i na sebi. Svako te iskustvo i svaka osoba mijenjaju. Kraj volontiranja na Studentskom označio je samo definiranje odnosa s ljudima koje sam tamo upoznala; neki će mi ostati prijatelji za čitav život, a s nekima ću se samo sretati i znat ćemo da smo jednom bili dio nečeg većeg, u što smo dali najbolje od sebe, nekad možda i na način koji se drugoj strani nije sviđao.

Izvor: Barbara Grgić
 
Do kada to planiraš raditi?

Dok je srca, bit će i Kroacije, reče Matoš. Šalu na stranu, radit ću ovo dok god ću za to imati inspiracije, vremena i volje. Projekt ću svakako širiti, u vidu web-stranice ili slično, ali o tom potom. Znate gdje možete pratiti sve novosti.

FOTO: BARBARA GRGIĆ