LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Programi „Work and Travel“ i „Au pair“

Nezaboravna iskustva s razmjene u SAD-u: „Čeka vas avantura života!“

Saznali smo iz prve ruke kako je izgledao život mladih koji su boravili u SAD-u u sklopu programa „Work and Travel“ i „Au pair“. S nama su podijelili doživljaje s putovanja i otkrili zašto će to iskustvo pamtiti do kraja života.

Saznali smo iz prve ruke kako je izgledao život mladih koji su boravili u SAD-u u sklopu programa „Work and Travel“ i „Au pair“. S nama su podijelili doživljaje s putovanja i otkrili zašto će to iskustvo pamtiti do kraja života.

Sjedinjene Američke Države zasigurno spadaju u najpopularnija odredišta za hrvatske studente i mlade. Prema nedavnom istraživanju SAD se nalazi na petom mjestu po broju hrvatskih studenata koji studiraju u inozemstvu. No dok se neki odlučuju za studij u SAD-u, drugi radije odabiru rad ili razmjenu. Među popularnim programima kulturološke razmjene u SAD-u nalaze se Au pair namijenjen djevojkama koje imaju želju usavršiti engleski jezik u SAD-u te Work and Travel, posebno popularan među studentima koji uz radno iskustvo putujući Amerikom žele upoznati njihovu kulturu i način života.

Razgovarali smo s mladima koji su sudjelovali u navedenim razmjenama preko agencije Sunčana vura. Dvadesetosmogodišnja Dijana Fudurić odlučila se za program Au Pair te provela dvije godine u Washingtonu, dok su Lan Rajlić, student zagrebačkog Agronomskog fakulteta i Petar Lovrić, apsolvent na FER-u, sudjelovali u programu Work and Travel.

Proces prijave za oba programa prilično je jednostavan i brz te se obavlja u dogovoru s agencijom Sunčana vura, otkrili su nam naši sugovornici. Dijana je nakon prijave u Au pair program obavila intervju te našla obitelj u roku tjedan dana. Specifičnost ovog programa je u tom što obitelji kojima djevojke dolaze snose troškove povratne avionske karte, tečaja po izboru te im osiguravaju vlastitu sobu, hranu i tjedni džeparac, a za uzvrat djevojke brinu o djeci.

FOTO: Dijana Fudurić s djecom o kojoj je brinula u Washingtonu

Dijana je u Washingtonu brinula o troje djece. Kroz tjedan je radila, dok je slobodne vikende iskoristila za izlete i putovanja te je u dvije godine obišla 22 američke države. Sve prepreke na koje je naišla uspješno je svladala, primjerice kada je stigla u SAD, poznavala je samo osnove engleskog jezika, ali ga je ubrzo usavršila u svakodnevnom razgovoru s članovima obitelji. 

– Došla sam u jednu prekrasnu i veoma složnu obitelj. Od prvog dana sam se osjećala kao dio njih i uvijek su se trudili da se osjećam kao doma. Djeca su me super prihvatila kao i ja njih, s najmanjim dječakom sam imala poseban odnos tako da su me čak pitali da mu budem krsna kuma. Sada imam kumče u Americi! – ispričala nam je.  

Dijana je izuzetno zadovoljna organizacijom programa i savjetnicima kojima se uvijek mogla obratiti za pomoć. Po dolasku u SAD provela je tri dana na treningu u New Yorku, a potom je otputovala k domaćinima u Washington. U obitelji joj je 24 sata dnevno na raspolaganju bila lokalna savjetnica za sve probleme, nedoumice i pitanja. Ujedno je postojala i opcija rematch, odnosno ako se obitelj i Au Pair ne mogu složiti, može se tražiti premještaj.  

– Prema programu Au Pair radi maksimalno 45 sati tjedno, odgovorno i savjesno. Ima osigurana tri obroka dnevno te tjedni džeparac i to tako mora biti. Ako to nije ispoštovano od strane obitelji ili Au Paira, tu je savjetnica s kojom se može razgovarati te ona pomogne pronaći rješenje. Osobno mogu reći da mi je to bila najbolja odluka u životu jer je to iskustvo nešto neprocjenjivo. Sada mogu reći da imam prijatelje po cijelom svijetu. Do sada sam mnogim djevojkama preporučila ovaj program i sve su presretne te sam zbog toga i sama izuzetno sretna jer znam da će imati što pamtiti do kraja života. Meni svaki spomen Amerike uvijek izmami osmijeh na lice – zadovoljno nam je rekla Dijana.

Lan i Petar su pak u sklopu programa Work and Travel proveli radno ljeto u SAD-u. Lan je boravio u Anchorageu na Aljaski dva ljeta za redom, a Petar je radio u New Hampshireu te je ukupno tri i pol mjeseca proboravio u SAD-u. Work and Travel program namijenjen je redovnim studentima koji se mogu sporazumijevati na engleskom jeziku. U SAD-u mogu usavršiti engleski jezik te steći radno iskustvo na sezonskim poslovima u poznatim američkim tvrtkama. Pruža im se i mogućnost da obiđu svjetske atrakcije – New York, Washington, Grand Canyon, San Francisco, Las Vegas i mnoge druge. Program je vrlo privlačan jer ne remeti tijek studija i omogućuje studentima da nakon povratka uspješno koriste ono što su naučili.

FOTO: Petar Lovrić u Chicagu

Lan je u Anchorageu radio razne poslove u ugostiteljstvu kod više poslodavaca te nam je priznao da postoji velika razlika u odnosu na iste poslove u Hrvatskoj.

– Usporedbe radi, u Americi zapravo postoje prekovremeni koji se isplaćuju po rati od 1.5x normalne satnice. Ne postoji mogućnost da vam se prekovremeni oduzmu. Cijeli sistem dolaska i odlaska s posla je povezan s računalom na koje se vi clock inate/outate. Ujedno nema izrabljivanja radnika. Točno se zna tko što radi te će vas se pitati ako je potrebno nešto ekstra napraviti. – pripovijeda Lan.

Istaknuo je izuzetnu podršku koju je dobio od agencije Sunčana vura tijekom čitavog putovanja, što mu je uvelike olakšalo boravak. Što se tiče financijskih troškova, kako se nije odlučio na putovanje po SAD-u te je radio dva posla, konačnom zaradom je i više nego zadovoljan.

– U mojem slučaju radeći jedan posao dva mjeseca i sitno te drugi malo manje od dva mjeseca i bez putovanja, ja sam se vratio u lijepom plusu. Ovaj program je sigurno nešto najbolje što sam doživio jer tu stvarno naučite kako je to ovisiti sami o sebi. – kaže Lan.

Petrova iskustva bila su ponešto drugačija. Iako je radio dva posla, zbog putovanja po Americi, vratio se u Hrvatsku financijski u gubitku.

– Nije lako raditi u inozemstvu, radili smo gdje je nedostajalo domaćih ljudi, poslovi su često bili plaćeni minimalnom satnicom u pojedinoj državi. Konkretno, ja sam radio u trgovini kao grocery clerk, brinuo sam se da trgovina izgleda uredno, popunjavao police svježom robom i sl. Posao je bio dobar, ali užasno dosadan. Uz taj posao radio sam još jedan posao, u restoranu s golf terenom. Posao je bio zanimljiviji od prošlog te bolje plaćen. Kako sam radio dva posla, nije bilo previše vremena za spavanje, osam sati je bio luksuz. Kada bih uspoređivao poslove u SAD-u s hrvatskim, rekao bih da tamo poslodavci puno više cijene radnika, ili se barem prave. Domaći radnici nisu pouzdani pa uvijek traže dodatnu radnu snagu tokom vrlo prometnog ljeta, a mi, radna snaga iz druge države, cijenimo domaće poslodavce jer nam daju priliku da zaradimo malo više novca te se trudimo opravdati to povjerenje (u većini slučajeva). – priznao nam je Petar.

Sve u svemu, američki san ipak nije jednak onome iz filmova, ali svi koji žele nezaboravno iskustvo i avanturu života svakako bi trebali sudjelovati u programima razmjene u SAD-u, zaključili su naši sugovornici.

– Preporučio bih svima, ali ne bih savjetovao baš svima da odu. Potrebna je velika hrabrost, mentalna i fizička sprema. Puno se radi, svašta se doživi, i lijepih i ružnih stvari, može se zaraditi, može se proputovati, što god pojedinac želi. Tko god se prijavi, shvatit će američku kulturu i način života te da nije Amerika ono što gledate na TV-u. Steći će radnu etiku i osamostalit će se. Ako ste željni velike avanture, nemojte se bojati i slušati ostale oko sebe koji vam govore da ne trebate ići, poslušajte sebe i vjerujte u sebe. – poručio je Petar.

Za više informacija o programima Work and Travel i Au Pair posjetite mrežne i Facebook stranice agencije Sunčana vura.

FOTO: DIJANA FUDURIĆ