LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sukob interesa

Neslaganja u SZ-u Hrvatskih studija dovela do ostavke predsjednika Mateja Vrljića

Sukob studenata iz udruženja Studenti govore i poslijediplomanata koji su zaposleni na Hrvatskim studijima dostigao je vrhunac.

Sukob studenata iz udruženja Studenti govore i poslijediplomanata koji su zaposleni na Hrvatskim studijima dostigao je vrhunac.

Studentski zbor Hrvatskih studija već neko vrijeme ne radi ujedinjeno. U Zboru djeluju studenti udruženi u skupinu Studenti govore koji svojim interesima stoje nasuprot studentima poslijediplomskih studija, a koji su ujedno i zaposlenici Hrvatskih studija. Već je nekoliko studenata članova skupine Studenti govore napustilo Studentski zbor, a na posljednjoj je sjednici i predsjednik Matej Vrljić dao ostavku.

Njegova ostavka bila je, kako kaže, rezultat pritiska pojedinih članova Studentskog zbora, odnosno njihove inscenirane stavke u Statutu.

– U svom prijedlogu su se pozivali na članak 19. Statuta SZ-a Sveučilišta u Zagrebu, ali pod tom točkom nije navedeno ono na što su se oni pozivali. Dakle, nisu pročitali taj statut. Napokon su nešto konkretno isplanirali, ali nisu bili u stanju pročitati statut. – istaknuo je bivši predsjednik SZ-a Matej Vrljić.

Iako Vrljić ne navodi na što su se to točno članovi Zbora pozivali, članak 19. Statuta SZ-a zagrebačkog Sveučilišta upućuje na temeljne zadaće studentskog zbora definirane člankom 8. Statuta. 

Jasno je da je inzistiranje na ostavci rezultat neslaganja interesa studenata iz udruženja Studenti govore i zaposlenika koji su u Studentskom zboru. Kako pravilo nalaže da nekoliko mjesta u Zboru pripada i njima, poslijediplomanti, tvrde članovi inicijative SG, poziciju na kojoj se donose odluke u korist studenata iskorištavaju kako bi mogli odlučivati u svoju korist, odnosno korist zaposlenika. Stoga je prisila na ostavku Mateja Vrljića, ističu nadalje, još jedna njihova odluka za dobrobit svog radnog mjesta.

– No, nije riječ o mom radu, već o konspirativnim igrama koje igraju. – dodao je Vrljić.

Na prijedlog samog Vrljića, članovi su kao novu predsjednicu Studentskog zbora Hrvatskih studija prihvatili Mariju Barić Đurđević. Ona ističe kako je ostavka bila zatražena zbog nezadovoljstva studenata radom Studentskog zbora.

– Kap koja je prelila čašu bila je otkazana Kampusijada. – otkrila je nova predsjednica.

No, ostavkom Vrljića riješeno je, kako navode članovi inicijative Studenti govore, nejedinstvo članova Studentskog zbora Hrvatskih studija jer studenata iz njihovog udruženja gotovo da nema pa ne predstavljaju opoziciju studentima poslijediplomantima. U Zboru je manjina onih, tvrde dalje, kojima je u interesu propitivati jesu li odluke uprave korisne ili štetne za studente Hrvatskih studija i koji reagiraju u skladu sa zaključkom što je bila inicijativa članova udruženja Studenti govore.

S novom predsjednicom, sudeći prema njezinim riječima, ima nade za promjene u radu SZ-a:

– Moj cilj isključivo je transparentnost i dobrobit studenata, odnosno cjelovita usmjerenost na rješavanje postojećih problema. – kazala je Marija Barić Đurđević.

FOTO: UNIZG