LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za hrvatsku dijasporu

Posebne kvote za upis Hrvata izvan RH na Fakultet hrvatskih studija

Kandidati moraju imati potvrdu o pripadnosti hrvatskom narodu, završenu četverogodišnju srednju školu ili ekvivalent najmanje dvanaestogodišnjeg školovanja i moraju biti spremni na preseljenje u Zagreb.

Kandidati moraju imati potvrdu o pripadnosti hrvatskom narodu, završenu četverogodišnju srednju školu ili ekvivalent najmanje dvanaestogodišnjeg školovanja i moraju biti spremni na preseljenje u Zagreb.

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu nudi jedinstvenu priliku za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Naime, svake godine osigurava se posebna kvota za upis 53 studenta hrvatske dijaspore, hrvatske manjine i potomaka Hrvata. Ta inicijativa ima za cilj olakšati povratak Hrvata u domovinu te očuvanje hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Fakultet hrvatskih studija organiziran je u osam odsjeka, koji obuhvaćaju širok spektar društvenih i humanističkih znanosti:
  • Demografija i hrvatsko iseljeništvo
  • Filozofija i kulturologija
  • Komunikologija
  • Kroatologija
  • Odgojno-obrazovne znanosti
  • Povijest
  • Psihologija
  • Sociologija.

Nastava se odvija u manjim grupama, omogućujući individualiziran pristup i kvalitetniju interakciju između studenata i profesora, kažu s Hrvatskih studija.

 

Na burzi najviše nezaposlenih sa srednjom školom. Zanimljiv i postotak onih koji s fakultetom ne nalaze posao


Uvjeti upisa i prijave


Za upis u prvu godinu prijediplomskog studija, zainteresirani kandidati moraju ispuniti nekoliko uvjeta. Moraju imati potvrdu o pripadnosti hrvatskom narodu, izdanu od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Trebaju imati završenu četverogodišnju srednju školu ili ekvivalent najmanje dvanaestogodišnjeg školovanja i moraju biti spremni na preseljenje u Zagreb i praćenje nastave na hrvatskom jeziku.

Za manje od tjedan dana kreće faks, a ovi filmovi će vas motivirati za novu akademsku godinu


Kandidati koji ispunjavaju te uvjete morat će pristupiti motivacijskom razgovoru i procjeni znanja hrvatskog jezika. Razgovori će se održavati preko videopoziva ili uživo, u periodima od 3. do 5. srpnja 2024. za prvi rok, odnosno od 11. do 13. rujna 2024. za drugi rok.

Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske sklopilo sporazum, kojim se osigurava subvencioniranje troškova redovitog studija iz državnog proračuna. Također, fakultet pruža pomoć pri ispunjavanju prijava i prikupljanju potrebne dokumentacije preko e-maila hrvatiizvanrh@fhs.unizg.hr.

Posao bez diplome? Prema iskustvu s popularne društvene mreže, to je sve češća pojava



Glavna misija fakulteta je istraživanje i poučavanje o hrvatskom društvu, kulturi, povijesti i identitetu ne samo unutar nacionalnih granica nego i u širem europskom i globalnom kontekstu. Fakultet hrvatskih studija, stoga, igra ključnu ulogu u očuvanju i promociji hrvatske baštine i identiteta među novim generacijama Hrvata diljem svijeta, kažu s fakulteta.
FOTO: GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA