LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POTREBNA JE EDUKACIJA

Kako prepoznati žrtvu vršnjačkog nasilja?

Podaci u Hrvatskoj su alarmantni, no probleme može spriječiti daljnja edukacija o cyberbullyingu.

Podaci u Hrvatskoj su alarmantni, no probleme može spriječiti daljnja edukacija o cyberbullyingu.

Danas ćemo vrlo rijetko vidjeti fizički obračun školskih kolega te smo zbog toga kao društvo skloni pomisliti kako smo uspjeli iskorijeniti međuvršnjačko nasilje. No, velik broj vršnjačkih napada događa se putem društvenih mreža, a sve veći dio mladih na neki je način imalo iskustvo sa cyberbullyingom. 

Prema podacima istraživanja koje je provela agencija Hendal (2021.) oko 73% mladih točno zna što je cyberbullying, 24% zna otprilike, a 3% posto ne zna što je to. Čak 31% mladih doživjelo je cyberbullying, a nasilju su najviše podložni gimnazijalci njih čak 45%. Prema razini bliskosti, 44% mladih nasilje je doživjelo od njima bliskih prijatelja, a 38% od poznate osobe s kojom nisu u bliskom odnosu.

Iako mladi većinom znaju što je cyberbullying, većina ih ne zna gdje potražiti pomoć ili savjet. Tako podaci pokazuju da žrtve nasilja rijetko traže pomoć kod službenih izvora. Čak 69% ispitanih obratilo bi se roditeljima i potom prijateljima (njih 66%), dok bi 24% mladih odabralo nastavnike, profesore ili stručne osobe.  

Najčešće žrtve su učenici koji uopće nemaju ili su nedavno ukinuli društvene mreže. Oni su uvučeni u svoj svijet, više se osamljuju od ostalih, a ne osjećaju se sigurno niti u vlastitom domu. Također žrtve vršnjaka, izbjegavaju odlazak u svijet, bilo kakve izlaske ili interakcije s drugim ljudima.

Rad samo sa žrtvama ne donosi rezultate, puno bi bolje bilo kada bi se uspijevalo raditi i sa žrtvom i s nasilnikom. Iza nasilnog ponašanja krije se puno više emocija i puno dublji problemi. Ključno je educirati roditelje, a potom i nastavnike kako bi se nasilje na vrijeme prepoznalo, spriječilo i kako bi se umanjile dugoročne posljedice. 


 

FOTO: PEXELS