LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prevara?

Ne nasjedajte: prikuplja novce za školarinu, a s Fakulteta tvrde da taj student ne postoji!

Marko K. ili Marko Kalmen, kako stoji u nazivu Facebook profila osobe koja prikuplja novce za školarinu, nije upisan na Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, premda ga navodi kao instituciju na kojoj se obrazuje!

Marko K. ili Marko Kalmen, kako stoji u nazivu Facebook profila osobe koja prikuplja novce za školarinu, nije upisan na Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, premda ga navodi kao instituciju na kojoj se obrazuje!

Student Marko Kalmen poslao nam je zamolbu da podijelimo poveznicu GoGetFundinga na kojem prikuplja donacije za školarinu; naveo je da nije u mogućnosti upisati i završiti zadnju godinu studija jer su mu roditelji ostali bez posla, a od svojega studentskog posla ne može uštedjeti dovoljno. Na stranici je vidljivo da je prikupio već značajan dio traženih sredstava, ali se da naslutiti da se radi o – prevari!

Foto: screenshot / gogetfunding.com

Marko K. ili Marko Kalmen – kako stoji u nazivu Facebook profila s kojeg nam se javio – nije upisan na Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, premda ga navodi kao instituciju na kojoj se obrazuje! Na upit poslan fakultetu dobili smo sljedeći odgovor:

– Na temelju Vašeg upita, imenovani Marko Kalmen ne studira i nije student Pomorskog fakulteta u Splitu.

Posjetimo li taj profil, uočit ćemo da je svježe kreiran te da je umrežen s tek dvoje prijatelja. A jedina javno dostupna fotografija postavljena je 16. siječnja, netom prije početka kampanje.

Foto. screenshot / Facebook

Od dotične osobe s kojom smo se dopisivali u inboxu zatražili smo više informacija kako bismo rasvijetlili situaciju i, u slučaju da se doista radi o studentu kojem je potrebna pomoć, kako bismo dali doprinos privođenju njegova obrazovanja kraju. A dobili smo odgovor da nam ih ne može pružiti jer želi ostati anoniman. Pritom i sam navodi da se lažno predstavlja:

– Žao mi je ali nebi htio prikazati svoj pravi identitet jer ne želim da ljudi lijepe po meni etikete i gledaju me na drugačiji način. – napisao je

Foto: screenshot

Vrlo je očigledno da je želja za anonimnošću bila tek izlika za izbjegavanje odgovora jer je u međuvremenu uz fotografije fakulteta postavio i spomenutu profilnu fotografiju s Facebooka na stranicu na kojoj se prikupljaju donacije. Neće li ga kolege i tako prepoznati, lijepiti po njemu etikete i drugačije ga gledati, čega se, navodno, pribojava?

Foto: screenshot / gogetfunding.com

I unatoč tome što ne znaju kome zapravo uplaćuju novce, 51 osoba to je već učinila. U trenutku objave ovoga članka donirano je ukupno 572 $ od traženih 1500, što je čak 38%. Za koga su točno izdvojili iz svojih budžeta i u koje će se svrhe zapravo potrošiti, ostaje potpuno upitno!

 

Foto: screenshot / gogetfunding.com

FOTO: SCREENSHOT / GOGETFUNDING.COM