LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rasprava u Saboru

Navodna kandidatkinja za predsjednicu države otvorila pitanje stambenog problema studenata

Marija Selak Raspudić otvorila je pitanje stambenog problema s kojim se suočavaju studenti. Dok su zastupnici dobili povećanje naknade za najam na 650 eura zbog rasta cijena, studenti su ostali na 60 eura mjesečne subvencije.

Marija Selak Raspudić otvorila je pitanje stambenog problema s kojim se suočavaju studenti. Dok su zastupnici dobili povećanje naknade za najam na 650 eura zbog rasta cijena, studenti su ostali na 60 eura mjesečne subvencije.

Na Facebook stranici zastupnice Marije Selak Raspudić nedavno je objavljen video iz Sabora, gdje je otvorila pitanje stambenog problema s kojim se suočavaju studenti. Dok su zastupnici dobili povećanje naknade za najam na 650 eura zbog rasta cijena, studenti su ostali na 60 eura mjesečne subvencije. – navodi Selak Raspudić. To pitanje direktno pogađa sve studente koji traže smještaj, posebno u većim gradovima, poput Zagreba.
 

 

Nepovoljni uvjeti na tržištu najma


Sa samo 60 eura mjesečne subvencije, studenti se suočavaju s velikim izazovima pri traženju adekvatnog smještaja. U većim gradovima, cijene najma znatno su veće, a subvencija ne pokriva ni osnovne troškove. Mnogi studenti prisiljeni su tražiti dodatne izvore prihoda, što može negativno utjecati na njihovo obrazovanje, nastavlja u svom izlaganju Selak Raspudić.

Još ima slobodnih mjesta za subvencionirani smještaj u Makarskoj, raspisan je natječaj


U Zagrebu, primjerice, nedostaje oko 3000 mjesta u studentskim domovima. To stvara dodatni pritisak na privatni sektor najma, gdje cijene često rastu zbog povećane potražnje. Studentski domovi često su jedina pristupačna opcija za mnoge studente, ali s nedostatkom kapaciteta, veliki broj njih ostaje bez smještaja.
 

Neadekvatna podrška od države


Marija Selak Raspudić istaknula je da je trenutna subvencija od 60 eura nedovoljna i da je potrebno prilagoditi subvencije kako bi realno pratile tržišne cijene. Dok su zastupnici dobili povećanje naknade, studenti su ostali zanemareni. To pokazuje neravnotežu u pristupu rješavanju problema najma.

Jedno od mogućih rješenja povećanje je mjesečne subvencije za studente, kako bi bolje pratila tržišne cijene najma. Subvencija bi trebala biti prilagođena stvarnim troškovima smještaja u različitim gradovima, uzimajući u obzir lokalne uvjete i cijene.

Donosimo sve o useljavanju u studentske domove u Splitu. Zbog ovih grešaka možete izgubiti smještaj



Drugo je rješenje ulaganje u izgradnju novih studentskih domova ili proširenje postojećih kapaciteta. To bi značajno smanjilo pritisak na privatni sektor najma i omogućilo većem broju studenata pristupačan smještaj, ponudila je rješenja zastupnica Selak Raspudić.
 

Uvođenje dodatnih olakšica kao rješenje?


Pored povećanja subvencija, Vlada bi mogla razmotriti i druge oblike podrške, poput poreznih olakšica za studente ili subvencioniranje troškova stanovanja kroz različite programe potpore.

Kako je studirati u Njemačkoj: „Soba u Münchenu prosječno je 800 eura”


Stambeni problem studenata zahtijeva hitnu pažnju i konkretne mjere. Marija Selak Raspudić naglasila je važnost rješavanja tog problema kao ključnog za budućnost mladih i njihovog obrazovanja. Potrebno je ozbiljno pristupiti prilagodbi subvencija i povećanju kapaciteta studentskih domova kako bi se studentima osigurali adekvatni uvjeti za život i učenje, zaključuje u svom izlaganju.
IZVOR: MARIJA SELAK RASPUDIĆ/FACEBOOK
FOTO: CANVA PRO/GETTY IMAGES/FACEBOOK MARIJA SELAK RASPUDIĆ, ILUSTRACIJA