LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
QS World University Rankings

Najodrživije sveučilište u Hrvatskoj i okružju

Sveučilište je ostvarilo najbolje rangiranje u podkategorijama Razmjena znanja, Utjecaj obrazovanja i Obrazovanje o okolišu.

Sveučilište je ostvarilo najbolje rangiranje u podkategorijama Razmjena znanja, Utjecaj obrazovanja i Obrazovanje o okolišu.

Međunarodno priznato QS World University Rankings nedavno je objavilo listu najodrživijih sveučilišta za 2024. godinu. Na listi je Sveučilište u Zagrebu istaknuto kao vodeće sveučilište u Republici Hrvatskoj i regiji po pitanju održivosti. Ovo rangiranje pruža uvid u način na koji se sveučilišta suočavaju s globalnim izazovima u području okoliša, društva i upravljanja te igra ključnu ulogu u prepoznavanju institucija koje pridonose ostvarivanju ciljeva održivog razvoja utvrđenih UN-ovom Agendom 2030.
 

Najbolje u regiji


Ove godine, QS je rangirao ukupno 1403 institucije iz 95 zemalja, što je značajan porast u odnosu na prethodnu godinu. Sveučilište u Zagrebu zauzima 464. mjesto na globalnoj razini, što ga čini najbolje rangiranim sveučilištem u regiji. Na listi su se našla još dva hrvatska sveučilišta: Sveučilište u Splitu (841. - 860. mjesto) i Sveučilište u Rijeci (941. - 960. mjesto).
 


VEZANO: Obilježava se 7. Sveučilišni dan kvalitete na Sveučilištu u Zagrebu


 

Uspoređujući rezultate s prošlom godinom, Sveučilište u Zagrebu bilježi značajan napredak. Sada se nalazi u prvoj trećini najodrživijih svjetskih sveučilišta s 33,07% rang-liste. Prošlogodišnji plasman bio je u kategoriji od 451. do 500. mjesta od ukupno 700 sveučilišta.
 

Najodrživija svjetska sveučilišta


Deset najodrživijih sveučilišta na ovogodišnjoj ljestvici su Sveučilište u Torontu, Sveučilište u Berkeleyu, Sveučilište u Manchesteru, Sveučilište Britanske Kolumbije, Sveučilište u Aucklandu, Imperial College London, Sveučilište u Sydneyu, Sveučilište Lund, Sveučilište u Melbourneu i Sveučilište Western iz Kanade.
 


VEZANO: Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija Sveučilišta



Jedan od ključnih uvjeta za sudjelovanje u ovom prestižnom rangiranju je postignuti rang na QS-ovim glavnim ljestvicama. Osim toga, sveučilišta moraju demonstrirati predanost ublažavanju klimatske krize i imati istraživačku kulturu usklađenu s ciljevima UN-ova održivog razvoja.

Ove godine, QS je proširio kategorije analize, uključujući Utjecaj na okoliš, Utjecaj na društvo i dodajući novu kategoriju - Upravljanje. Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je najbolje rangiranje u podkategorijama Razmjena znanja, Utjecaj obrazovanja i Obrazovanje o okolišu.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA