LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upisi na fakultet

Najnepoželjniji fakulteti: na ovih šest smjerova ne želi se upisati ni pet studenata

Neki studijski programi ostat će bez ijednog jedinog brucoša iduće akademske godine.

Neki studijski programi ostat će bez ijednog jedinog brucoša iduće akademske godine.

Državna matura je u tijeku, maturanti određuju prioritete, a dok se za upisno mjesto na nekim fakultetima bori i do 10 puta više studenata nego što ih se može upisati, na neke fakultete ne želi se upisati (gotovo) nitko. 

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, čak 25 studijskih smjerova ni jednom studentu nisu prvi izbor, a gotovo 30 studijskih programa kao jedan od izbora stavilo je manje od 10 studenata. Podsjetimo, maturanti prilikom odabira fakulteta mogu staviti čak 10 studijskih programa kao izbor. Upisuju prvi studij prema prioritetima

Izdvojili smo studijske programe koje je kao jedan od izbora prijavilo manje od 5 studenata
  • Visoka škola menadžmenta i sigurnosti SECURUS (u osnivanju) u Puli - Sigurnost; smjer: Zaštita od požara (izvanredni, stručni): studij želi upisati tek troje studenata, a kvota je 25 
  • Veleučilište s pravom javnosti BALTAZAR ZAPREŠIĆ - Informacijske tehnologije (izvanredni, stručni): studij želi upisati četvero studenata, a kvota je 20 
  • Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Ljevarstvo (izvanredni, stručni) u Sisku: studij želi upisati troje maturanata, a prima ih se 20. 
  • Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku - Teologija (izvanredni, stručni): studij želi upisati jedna osoba, a kvota iznosi 40. Nije bolja situacija ni s redovnim studijem; njega želi upisati petero maturanata. 
  • Poslovno veleučilište Zagreb - Upravljanje opskrbnim lancima (stručni): studij želi upisati četvero studenata, a nijednom studenti to nije prvi izbor. Prima ih se 20. 
  • Visoka poslovna škola PAR - Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu (izvanredni, stručni) u Rijeci: kao izbor ga je označilo troje studenata, kvota je 15.
Prošle smo godine pri kraju upisa na fakultete izdvojili popise studijskih programa koje nije upisao nijedan student. Popis možete pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH