LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEPOTIZAM NA DJELU?

Najbolja studentica na godini prijavila se na specijalizaciju, a dobile je druge dvije upitne kandidatkinje

Studentica je tražila uvid u natječajnu dokumentaciju na što je imala pravo, ali joj je ono uskraćeno. Ipak, kaže da će slučaj odvesti na sud.

Studentica je tražila uvid u natječajnu dokumentaciju na što je imala pravo, ali joj je ono uskraćeno. Ipak, kaže da će slučaj odvesti na sud.

Ana Červar, jedna od kandidatkinja za specijalizaciju iz ortodoncije Istarskih domova zdravlja, iza sebe ima cijeli niz uspjeha. Ona je dobitnica rektorove nagrade, okrunjena prvom nagradom na svjetskom kongresu studenata medicine, zbog čega joj je pulski gradonačelnik, današnji župan Boris Miletić dao priznanje Grada Pule, ostvarila je prosjek ocjena 4,9 i status najbolje studentice na godini.
 

Unatoč postignućima, nije odabrana


Uz sva ova postignuća, Ana ipak nije odabrana za specijalizaciju, već su to mjesto popunile druge dvije kandidatkinje – Valentina Orbanić i Nikolina Čemerikić, studentice koje su ostvarile znatno manje bodova na osnovi školskih i ostalih profesionalnih uspjeha te ostalih biografskih referenci, piše Istra24.
 

VEZANO: Anka Mrak Taritaš o aferi na Geodetskom fakultetu: „Ministrica se sad već dobrano preznojava“



Kako su onda ove kandidatkinje na kraju primljene umjesto najbolje studentice na godini? Ana je na osnovi biografskih referenci dobila najvećih, 17,9 bodova na prvom krugu natječaja. Nikolina Čemerikić je u istoj kategoriji ostvarila 14,37 boda te je bila četvrtorangirana, a Orbanić je na listi zauzela tek pretposljednje mjesto od osam kandidata – ostvarila je samo 13,46 bodova.
 

Veliki preokret 


Međutim, do velikog preokreta dolazi u drugom krugu bodovanja koji uključuje razgovor s povjerenstvom. Červar je na intervjuu ostvarila samo bod i pol, što ju je smjestilo na samo dno liste. Dok je četvrtorangirana Nikolina Čemerikić, poznatija kao kćerka šefice istarskog Zavoda za hitnu medicinu, ostvarila sedam i pol bodova na razgovoru – ukupno 21,87, što ju je pomaklo na sam vrh ljestvice. Veliki „skok“ s pretposljednjeg na drugo mjesto doživjela je i predsjednica Kluba mladih IDS-a Valentina Orbanić. Od početnih 13,46 bodova, popela se na visokih 20,96.

Sud, FOTO: Canva, Ilustracija
 

Uskraćeno joj je pravo uvida 


Kako je do ovog preokreta došlo, pokušala je saznati Ana Červar zatraživši uvid u natječajnu dokumentaciju, ali joj je on uskraćen. Prema navodima Istra 24, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) potvrdili su da „sudionici natječaja imaju prav izvršiti uvid u natječajnu dokumentaciju i sadržane osobne podatke izabranog kandidata kako bi se kandidatu koji nije izabran omogućilo ulaganje prigovora.“

Također, objasnili su da svaki kandidat natječajnog postupka ima pravo uvida u svoje osobne podatke, u konkretnom slučaju u vlastitu dokumentaciju i rezultate testiranja.
 

Nije mogla vidjeti čak ni vlastite rezultate


Podsjetimo da je Ana Červar za prigovor imala rok od osam dana, ali je od toga čak pet bilo neradnih. Ona je u roku od IDZ-a tražila sve što je sada AZOP Istri24 potvrdio da je smjela dobiti, odnosno dobiti na uvid, ali joj je to sve onemogućeno. Nije dobila niti vlastite rezultate testiranja, iako su joj bili potrebni za pisanje prigovora.

No, Červar nije dobila uvid u svoje rezultate testiranja, ali ni one Valentine Orbanić i Nikoline Čemerikić. Zašto? Pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb, Gordana Antić na upit novinara Istra 24 o tome zašto Ani nije omogućen uvid u natječajnu dokumentaciju, rekla je da je „kontaktiran stručnjak za GDPR koji kaže da ona na to nema pravo“.
 

Slučaj ide na sud


U konačnici, rok za žalbu o rezultatima natječaja bio je osam dana, a Červar se za pomoć obratila i službeniku za zaštitu osobnih podataka IDZ-a, Damiru Zagoršćaku, ali joj je on prema navodima rekao da za odgovoriti na njezino pitanje ima na raspolaganju 15 dana. 

Za sve nelogičnosti vezane uz ovaj slučaj, odgovori nisu pristigli u redakciju Istre 24, ali će zato Ana Červar slučaj odvesti na sud.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA